TV der bevæger dig

Hvad laver generalkonsulen i Flensborg egentlig?

Ifølge Udenrigsministeriets egen beskrivelse er generalkonsulatet et barn af grænsedragningen i 1920.

Henrik Becker-Christensen har været generalkonsul i Flensborg i 18 år.

Det var ved den store genforeningsfest 11. juli 1920 på Dybbøl Banke, at de historiske ord ”De skal ikke blive glemt” blev udtalt af daværende statsminister Niels Neergaard,  og vi skal faktisk helt tilbage til den begivenhed, når vi skal finde frem til, hvorfor Danmark i dag har en generalkonsul i Flensborg.

Den dag i dag er det en vigtig opgave for generalkonsulen  at følge udviklingen hos det danske mindretal,  og Udenrigsministeriet giver selv udtryk for,  at  bl.a. deltagelse ved møder og arrangementer med mindretallet er en vigtig del af arbejdet.

Generalkonsulatet i Flensborg har haft samme adresse siden 1922.

 

Samtidig skal generalkonsulatet tage sig af praktiske opgaver både i forhold til mindretallet i Sydslesvig  og i forhold til henvendelser fra tysk side. Det gælder sager om pas, ægteskab, skilsmisse, dødsfald, opholdstilladelse osv.

Generalkonsulen skal dog også følge udviklingen i grænseområdet samt det grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Til gengæld står der i Udenrigsministeriets beskrivelse ikke umiddelbart noget om, at generalkonsulen også skal åbne eksportmuligheder og flere diplomatiske døre  til Tyskland.

Den opgave ligger ifølge Udenrigsministeriet i forvejen hos generalkonsulatet i Hamborg,  hvis vigtigste opgave netop er at yde eksporthjælp til danske virksomheder.

Henrik Becker-Christensen ville gerne fortsætte som generalkonsul.

Det er ellers et af de ønsker, som statsminister Lars Løkke Rasmussen ser som en  del af jobbet for den kommende generalkonsul i Flensborg.

Bertel Haarder takkede torsdag nej til jobbet som generalkonsul efter megen uro i grænselandet. Regeringen skal nu  i gang med at finde en ny kandidat til jobbet.  Den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen stopper 1. september 2017.

00:53

Generalkonsul Henrik Becker-Christensen fortæller her om de vigtigste arbejdsopgaver.

Luk video

 

Det danske mindretal omfatter omkring 50.000 mennesker, som bor i den nordlige del af Slesvig-Holsten, og som også kaldes dansksindede sydslesvigere.

Mest sete på tvsyd.dk