Kampagne mod skolelukninger i Sydslesvig

Det danske mindretal starter nu en kampagne til søndagens årsmøde, der skal forhindre lukningen af op mod 20 danske skoler i Sydslesvig.

35 millioner kroner er prisen på 20 danske skoler i Sydslesvig. Og den pris, er der ikke længere råd til at betale, hvis man skal tro delstatskommissionen i Slesvig-Holstens forslag til den nye finanslov, der skal vedtages i december i år. I forslaget er skolerne simpelthen sparet væk, og det er en besparelse, der har fået mindretallets medlemmer op af stolen.

På TV SYDs hjemmeside kunne man i går læse, hvordan forslaget vakte harme både på Christiansborg og i Dansk Skoleforening. Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) råber nu også vagt i gevær, og vælger sammen med det danske mindretal at omdanne dele af søndagens årsmøde, der var planlagt forud for det kontroversielle spareforslag.

Nye slogans

Tidligere var det sloganet "Glæden ved Sydslesvig - del den med andre", der alene skulle have prydet årsmødet, men sådan bliver det ikke længere. Alle deltagende vil nu blive tilbudt klistermærker med påskriften "Jeg er 100 % værd!", og store bannere med teksten "Diskrimination, nej tak!" vil blive hængt op til mødet.

Talsmand for SSW, Lars Bethge, fortæller, at mange talere har smidt deres forberedte papirer i skraldespanden, og i stedet arbejder på højtryk på vrede taler med gode argumenter for at bevare de mange skoler i grænselandet.

- Vi blev vrede, da vi hørte om forslaget. Man får simpelthen en fornemmelse af, at de ikke ved, hvad de gør. Det vil betyde, at mange børn skal rejse flere 100 kilometer for at komme i skole, fortæller en rystet Lars Bethge til TV SYD i dag.

Dansk støtte

Den borgerlige delstatsregerings flertal i parlamentet støtter i øjeblikket op om spareplanen, og det kan betyde lukninger for de danske skoler i Sydslesvig. De er dog ikke de eneste, der er i sigtekornet i spareplanen.

Også Syddansk Universitet i Flensborg er blevet truet med lukning af de økonomiske studier og en decideret reducering til en læreruddannelse. Det vil for universitetets vedkommende betyde et reelt ophør af det uddannelsesmæssige samarbejde på tværs af grænserne. Det bekymrer i dén grad SSW-talsmanden.

- Vi har virkelig brug for en fælles uddannelse i Flensborg, hvis vi skal have nogen som helst form for vækst i grænselandet. Derfor håber vi, at vi kan få opbakning fra den danske regering, ja, hele Folketinget, når vi beder om deres opmærksomhed på årsmødet, siger han.

Årsmødet afholdes på søndag d. 30. maj, og gæstes blandt andre af Undervisningsminister Tina Nedergaard.