Kofod: - Jeg er stolt over og glad for at få lov til at hylde en unik model

Weekendens danske årsmøder syd for grænsen markerer samtidig 100 år med danske årsmøder. Lørdag talte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), og han lagde ikke skjul på sin begejstring over det samarbejde i grænselandet, som årsmødet også er et symbol på.

Solen tittede frem og gjorde sit for at gøre markeringen af 100 år med danske årsmøder syd for grænsen til en god oplevelse for deltagerne ved Flensborghus lørdag formiddag. En af formiddagens hovedtalere, udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lagde ikke skjul på sin glæde over at få lov til at være med. 

- Når jeg er her i dag, så er det for at hylde det unikke samarbejde, der er her i grænselandet mellem mindretallene og flertallene. Noget der har udviklet sig til en unik model - også på verdensplan. Det er noget, jeg, som dansk udenrigsminister, er meget stolt af, lød det fra Jeppe Kofod (S). 

Ministerros til arrangøren

Ud over udenrigsministerens pæne ord om det unikke samarbejde mellem mindre- og flertal i det tyske, så var der også ministerklap på skulderen til arrangøren.

- Vi lever stadigvæk med covid-pandemien iblandt os. Trods det har det kunnet lade sig gøre at fejre årsmødet her i Sydslesvig, og det er jeg lykkelig over at kunne være med til. Og jeg vil også sige til arrangørerne, at det er fantastisk, de har stablet det på benene, trods de omstændigheder, der er, sagde Jeppe Kofod (S).

quote

Vi har godt nok også svedt lige til sidste øjeblik

Gitte Hougaard-Werner, formand, Sydslesvigs Forening

Glæden var så absolut ikke mindre hos arrangøren selv, der også var tydeligt lettet over, at der igen var årsmøde.

SSF-formand Gitte Hougaard-Werner glæder sig over, at det kan lade sig at holde årsmøde.
SSF-formand Gitte Hougaard-Werner glæder sig over, at det kan lade sig at holde årsmøde.
Foto: Sofie Dupont, TV SYD

- Vi har sådan glædet os og håbet. Vi har godt nok også svedt lige til sidste øjeblik. For kunne det nu lade sig gøre for os at få det gennemført. Det var faktisk først i tirsdags, de sidste detaljer faldt på plads. Så vi har været lidt nervøse, men nu er vi jo meget glade over, at det lykkedes os at få markeret vores tilhørsforhold til Danmark og det danske, sagde Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF) 

Årsmødet 2021 markeres med aktiviteter både fredag, lørdag og søndag. På trods af de mange talere og flere dages arrangementer, er det stadig et årsmøde på smalkost i forhold til tidligere år.

- Med de forholdsvis få og noget mindre møder i år, minder årsmødet faktisk  en del om årsmøderne, som de så ud i 1921. Vi savner vores elever og børnehavebørn, der skulle have optrådt. De er jo netop med til at vise det hverdagsliv, der normalt er. Det er jo deres folkefest. Men folket som helhed kan jo ikke samles i disse tider. Så dem har vi sendt hilsner til, forklarede Gitte Hougaard-Werner (SSF).