Mindretal stopper med at sende feriebørn til Danmark

Det danske mindretal stopper en hundredeårig ferietradition. I stedet satses på mere tidssvarende udveksling hen over grænsen.

Det danske mindretal syd for grænsen stopper med at arrangere ferieophold for mindretallets børn hos danske familier.  Behovet er ikke længere til stede.

I stedet vil de arrangere sommerlejre og elevudveksling mellem børn nord og børn syd for grænsen, hvor de skiftevis bor hos hinanden i en sommeruge.

På denne måde forsøger mindretallet at finde en tidssvarende måde at skabe menneskelig kontakt over grænsen mellem Danmark og Tyskland.

- Det nytter ikke at holde fast i noget, bare fordi det er sådan, vi plejer at gøre, siger formanden for mindretallets skoleforening, Udo Jessen, som har truffet beslutningen om at stoppe.

quote

heldigvis har vi stadig elevudvekslingen

Gitte Hougaard-Werner, formand, Sydslesvigs Forening.


Det forjættede Danmark

I 2019 var blot 17 børn fra mindretallet og ni nye ferieværter i Danmark tilmeldt ordningen. Det var hundredeåret efter, at feriekontakten blev skabt i 1919, hvor Tyskland dengang var stærkt forarmet efter første verdenskrig, og børnene blev sendt på tiltrængt opfedning hos familier i Danmark. Det skabte i mange tilfælde livslange relationer.

  • Fra 1920-36 var 22.000 sydslesvigske børn på sommerferie i det Danmark, som for dem var det forjættede land.
  • I sommeren 1947 kom 8000 feriebørn, i 1948 kom 9900, og i 1949 kom 10.000 børn.
  • Behovet faldt i takt med at Tyskland rejste sig efter endnu en verdenskrig, som det selv havde skabt. I sommeren 2018 rejste 96 børn fra Sydslesvig på ferie hos en familie i Danmark, og i 2019 faldt det som nævnt til sytten børn.

Elevudveksling

- Under ferieopholdene får børnene indblik i en dansk families hverdag, fra de står op, til de går i seng. Det er svært at erstatte med sommerlejre, men heldigvis har vi stadig elevudvekslingen, siger formanden for Sydslesvigs Forening, Gitte Hougaard-Werner, til Flensborg Avis.