Museum vil finde 400 år gammel kro – i dag begynder udgravningen

Over 2000 kvadratmeter skal undersøges ved det gamle forsvarsværk. Udgravningen begynder mandag.

Mandag tager arkæologer hul på en historisk stor udgravning ved forsvarsvolden Dannevirke i det nordlige Tyskland.

Området har været et knudepunkt i nordeuropæisk historie, og derfor håber direktør hos Danevirke Museum, Lars Erik Berthge, at man finder noget, der kan blive udstillet.

- Vi ved ikke præcist, hvad der har ligget ved udgravningsområdet, men man mener, at der kan have ligget en kro fra 1600-tallet.

- Og så tyder det på, at vi også kan komme til at finde spor fra en tidligere kro i samme område, der er meget ældre, siger han.

Porten til Norden

Det er fredningsmyndigheden "Archäologische Landesamt Schleswig-Holstein" (ALSH) og Museum Sønderjyllands arkæologi, som sammen skal undersøge et 2000 kvadratmeter stort areal.

Historien om Dannevirke

Arealet ligger umiddelbart ved det sted, hvor Hærvejen krydsede den historiske forsvarsvold, og hvor porten til Danmark lå.

- Vi plejer at kalde det porten til Norden, siger Lars Erik Berthge.

- Det er et helt centralt knudepunkt i dansk historie, for man har Hærvejen, der strakte sig fra Viborg til Hamburg, som er den tids hovedtrafikåre.

Stedet har været brugt både i jernalderen, vikingetiden, middelalderen og senere også under krigen i 1864.

Kun konger og fyrster har passeret

Dannevirke-området er en kombination af volde, grave og mure, der løber tværs over den gamle danske landsdel Sydslesvig, som altså i dag er en del af Nordtyskland.

De tidligste volde, man har fundet i området, der strækker sig over 30 kilometer, er fra mellem år 450 og 500.

- Konger og fyrster har passeret, og soldater har befundet sig uden for porten i forbindelse med krigen i 1864.

- Og så skal der have ligget et forsvarsanlæg, som vi håber at finde spor fra, men det må tiden vise, siger museumsdirektøren.

Udgravningen finder sted som en del af et byggeprojekt. Man vil gøre plads til nye museumsbygninger. Bygningerne skal efter planen stå klar til september.