Nu søger regeringen snart en ny generalkonsul i Flensborg

Stillingen bliver snart slået offentligt op, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen torsdag.

Stillingen som dansk generalkonsul i Flensborg bliver snart slået offentligt op. Det oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen, (LA), på et samråd på Christiansborg torsdag eftermiddag.

Han oplyste også, at stillingen bliver på åremål, fem år, med mulighed for forlængelse, og at kvalifikationerne bl.a. skal være kendskab til og interesse for det danske mindretal i Sydslesvig samt for grænseregionen og tyske samfundsforhold foruden gode kommunikative evner på dansk, tysk og engelsk.

Til september stopper den nuværende generalkonsul, Henrik Becker Christensen, efter 19 år på posten. 

Henrik Becker-Christensen ville gerne fortsætte som generalkonsul.
Henrik Becker-Christensen ville gerne fortsætte som generalkonsul.

I november sidste år gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen, (V), regning uden vært, da han via pressen meddelte, at kultur- og kirkeminister indtil da, Bertel Haarder,(V), skulle afløse Becker Christensen i Flensborg.

Men værten var i denne forbindelse en stærkt kritisk offentlighed i det danske mindretal, som protesterede så kraftigt imod at pludseligt at skulle sige farvel til afholdte Becker Christensen og hans frue, Grethe Marie Bay, blot fordi en ministerkabale skulle gå op på Christiansborg, at det endte med, at Bertel Haarder takkede nej tak til generalsekretærjobbet.

- Jeg troede, det var ledigt, angav Bertel Haarder i sin begrundelse. 

Bertel Haarder: - Jeg troede jobbet var ledigt.
Bertel Haarder: - Jeg troede jobbet var ledigt.

Da det stod klart, at klaveret ikke spillede sådan, at Becker Christensen så bare kunne fortsætte, begyndte spekulationerne om hvem så? Netop afsatte landbrugsminister Eva Kjer Hansen, (V), blev nævnt som så stærkt et bud, at hun i marts meddelte, at hun ikke var kandidat.

- Jeg er også på stemmesedlen for Venstre i Kolding-området næste gang, der er valg til Folketinget, sagde hun. 

Eva Kjer Hansen: - Nej tak til jobbet i Flensborg.
Eva Kjer Hansen: - Nej tak til jobbet i Flensborg.
Foto: Esben Kock Jensen, TV SYD

Og nu bliver jobbet altså snart slået offentligt op. Hvad Anders Samuelsen ikke sagde om kvalifikationerne på dagens samråd var det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen ellers brugte som begrundelse, da han 15. december sidste år sagde sådan hertil Ritzau:

- I Danmark er vi alt for dårlige til at drage nytte af de kompetencer, som erfarne politikere oparbejder gennem et langt liv i politik.

Statsministeren ville have en stærkere politisk profil, der kan åbne eksportmuligheder og flere diplomatiske døre.

Det ligger bare ikke i jobbeskrivelsen for generalkonsulen i Flensborg. Han blev sat i verden for at følge det danske mindretal og de politisk og kulturelle forbindelser mellem dansk og tysk, som var en ny virkelighed dengang i 1920, da Sønderjylland kom tilbage til Danmark, og et dansk mindretal i Sydslesvig dermed blev skabt.

Eksportindgangen til det store tyske marked har statsministeren i det generalkonsulat, som for forholdsvis nylig er genåbnet som led i regeringens tysklandsstrategi.

Men nu kommer jobopslaget snart, som udenrigsminister Anders Samuelsen altså sagde på dagens samråd. Det var indkaldt af Enhedslistens Christian Juhl. Han ville bl.a. spørge om regeringens planer for en eventuel ny besættelse af stillingen.