TV der bevæger dig

Partnerskab skaffede praktikplads

I dag bekræftede Region Syddanmark og Slesvig-Holsten deres fælles kærlighed. Det var tiende gang, de underskrev en partnerskabsaftale.  

Politikere fra nord og syd for grænsen underskrev en plan for, hvad de vil samarbejde om hen over grænsen i det næste år.

Formanden for Region Syddanmarks udvalg for dansk-tysk samarbejde, Hans Philip Tietje (V), var lidt opstemt, da underskrifterne blev sat. For 20 år siden, hvor Sønderjyllands Amt lavede aftalen med tyskerne, blev det mødt med protester på begge sider.

- Den fredelige sameksistens er jo ikke nogen selvfølge. Det kritiske syn, man havde på hinanden, ja, næsten et fjendskab, er jo blevet til et venskab mellem nabofolk, sagde han i TV SYD.

Det er 10. år i træk, at de laver sådan en partnerskabsaftale. Den betyder bl.a. syddansk-nordtysk samarbejde om fælles forskning og uddannelse indenfor industriel elektronik i grænseregionen.

Samarbejdet betyder også, at danske erhvervsskoleelever, som ikke kan finde sig en dansk praktikplads i deres uddannelse, i stedet kan få en praktikplads i en virksomhed syd for grænsen. 

Hans Philip Tietje har et eksempel på en pige fra Fyn, som blev hjulpet til en jobsamtale syd for grænsen. Hun fik lærepladsen, som hun ikke kunne finde på Fyn, hos købmanden i Niebøl.

Søren Vesterby interviewer Hans Philip Tietje om det dansk-tyske samarbejde.