TV der bevæger dig

SSV er et skridt tættere regeringsmagt

I løbet af ugen indleder SSV, SPD og De Grønne regulære forhandlinger om at danne regering i Slesvig-Holsten.

00:31

Forrige søndag blev valget fejret. I forgrunden ses minister-kandidat Anke Spoorendonk.

1 af 2

Det danske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, kom mandag et skridt tættere på regeringsmagten i Slesvig-Holsten.

For første gang mødtes partiets repræsentanter med socialdemokraterne i SPD og miljøpartiet De Grønne, og alt peger på, at de godt kan blive enige om et samarbejde.

- Man er enige om, at fællesmængderne mellem de tre partier er så store, at man vil begynde regulere koalitionsforhandlinger i løbet af ugen, siger Lars Erik Bethge, pressesekretær i SSV.

SSV fik tre mandater ved sidste søndags delstatsvalg, og partiet er afgørende, hvis De Grønne og SPD vil have regeringsmagten i Slesvig-Holsten.

CDU er kritisk

CDU, der fik et langt bedre valg end ventet og fortsat er det største parti, har af samme grund været yderst kritisk over for SSV gennem hele valgkampen.

Mandagens møde viste ifølge Lars Erik Bethge, at alle tre partier anså det for muligt at indgå kompromisser på en lang række centrale områder.

- Man har en fælles forståelse af, at der skal hårde besparelser til næste år. Men i forhold til den tidligere liberale regering er man enige om, at man ikke bare kan skære ned. Der skal også være perspektiv i det, siger Lars Erik Bethge.

Det havde været et ultimativt krav fra SSV's side, at man ville have genoprettet ligestillingen på skoleområdet mellem tyske og danske skoler. Men det er man ifølge Lars Erik Bethge allerede enige om.

- Så man kan sige, at alle går ind til forhandlingerne med åbent sind og med mål om at få regeringsgrundlaget på plads, siger han.

SSV's landsstyrelse skal på et møde mandag aften godkende formelt, at man indleder regeringsforhandlinger, men det ventes at blive en ren formalitet.

Landdagen i Kiel træder sammen 5. juni, og SPD, De Grønne og SSV vil den 9. juni formelt kunne få opbakning fra partikongresserne til at indgå i en regering.