TV der bevæger dig

Sydslesvigerne holder årsmøder i skyggen af EU-valg

Det danske mindretal fejrer det gode samliv i grænselandet, mens nationalisterne buldrer ind i EU-Parlamentet.

Optog gennem Husum i anledning af årsmødet

Mens nationalister og EU-skeptikere ser ud til at få vind i sejlene ved det igangværende EU-parlamentsvalg, har de rød-hvide farver præget gadebillede i flere nordtyske byer weekenden over, hvor det danske mindretal har vist Dannebrog frem ved deres traditionelle årsmøder.

Op imod 16.000 dansksindede og deres gæster har deltaget i de 44 forskellige årsmøder rundt om i Sydslesvig med deltagelse af blandt andre Folketinget formand, Mogens Lykketoft (S), og EU's klimakommissær, Connie Hedegaard.

Og beundringen er til at tage at føle på, da Mogens Lykketoft søndag holder sin tale på årsmødepladsen i Flensborg.

- Jeg er fuld af respekt og beundring for jeres succesrige indsats for - gennem de seneste 90 år - at holde danskheden levende og forny det danske projekt i Sydslesvig, siger Mogens Lykketoft søndag eftermiddag i fjordbyen.

 

De danske årsmøder i Sydslesvig løber af stablen i denne weekend med 44 møder i alt.

  •  I denne weekend mødes danskere og dansksindede sydslesvigere til de såkaldte danske årsmøder i Sydslesvig for 90. gang.
  •  Året efter genforeningen, i 1921, blev de første årsmøder - en slags grundlovsmøder for mindretallet - afholdt syd for grænsen som et mødeforum for de dansksindede i Sydslesvig og danskere bosat nord for den nye grænse.
  •  I år er festlighederne fordelt på 44 møder rundt om på skoler, idrætspladser og forsamlingshuse i landsdelen, og Sydslesvigsk Forening forventer op mod 16.000 deltagere i alt i årsmøderne, som foregår under overskriften "Sydslesvig - en dansk fortælling".
  •  Danmark har siden 1920 via finansloven ydet tilskud til mindretallet i Sydslesvig for at sikre fortsat dansk kulturel og folkeoplysende virksomhed syd for grænsen.
/ritzau/

 

Mest sete på tvsyd.dk