Telefon-topmøde København-Kiel

Ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten, Peter Harry Carstensen, havde tirsdag en 20 minutter lang telefonsamtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen, og de talte om de varslede nedskæringer for de danske skoler i Sydslesvig.

Dagbladet Der Nordschleswiger skriver i dag, at det var Carstensen, der henvendte sig til statsministeren. Bladet skriver, at der er sket en tilnærmelse mellem de danske og slesvig-holstenske synspunkter, og den skal forhindre, at uoverensstemmelserne bliver værre.

Kulegravning

Der Nordschleswiger erfarer, at de to regeringsledere blev enige om at nedsætte et udvalg, der skal kulegrave tilskudene til såvel de danske skoler syd for grænsen som de tyske skoler nord for grænsen.

Ifølge Der Nordschleswiger bliver det fra dansk side anset som en positiv udvikling, at ministerpræsident Carstensen tog initiativ til samtalen. Det tyder på, at den slesvig-holstenske regering vil gøre alt for at finde en fair løsning for det danske mindretal - uden at "tabe ansigt".

Reaktionerne på de bebudede nedskæringer har skabt voldsomt røre i Sydslevig. Mange tusinde deltog lørdags i det danske mindretals demonstrationer mod besparelserne, som truer mindst 20 af de 47 danske skolers eksistens. 

Også tysk kritik

Flere danske politikere, deriblandt udenrigsminister Lene  Espersen, har kritiseretden delstatsregeringen i Kiel med en begrundelse, at nedskæringeren er diskriminerende og i strid med den positive udvikling, som kendetegner det dansk-tyske forhold i grænselandet.

Fra dansk side har der også været rejst klager over Kiel-regeringen hos den tyske ambassadør i Danmark, dr. Christoph Jessen.

Der Nordschleswiger henviser dog til at også mange tyske politikere har kritiseret landsregeringen i Kiel for med nedskæringerne at  true balancen i det dansk-tyske grænseland.

Flensborg også imod

Flensborg Avis skriver i dag, at Flensborg Byråd formentlig tager afstand fra de varslede nedskæringer på danske skoler. Ældsterådet i byrådet drøftede sagen mandag aften, og ale partier var enige om, at det danske mindretal skal bevare sin nuværende status med et uændret tilskud til skolerne.

Flensborg Byråd drøfter sagen den 8.juli. Der ligger allerede et forslag på bordet om, at "det danske mindretal ikke skal være et specielt offer", skriver Flensborg Avis.