TV der bevæger dig

Tysk grænsekritik: Beskidt studehandel

Den danske grænsekontrol bliver kædet sammen med den norske terrorist, Anders Breivik - og socialdemokraterne kalder aftalen mellem regeringen og DF for "en beskidt studehandel".

Det tyske delstats-parlament i Slesvig-Holstein har enstemmigt  opfordret Danmark til at undlade at skærpe grænsekontrollen  med et nyt planlagt trafikkontrolanlæg foran  grænseovergangen i Frøslev.

Det oplyser dagbladet "Der Nordschleswiger" i Aabenbraa.

Kædet sammen med Breivik

Men kritikken i Kiel nåede nye højder, da det tyske Socialdemokratis gruppeformand Ralf Stegner kædede den nye grænsekontrol sammen med de højrepopulistiske partiers  medvind i Europa og attentatet af Anders Breivik i Norge.

Hans  SPD-gruppemedlem Rolf Fischer kritiserede ?den beskidte  studenhandel" mellem VK-regeringen og DF i Danmark, som  efter hans mening både har solgt den danske efterlønsordning  og den frie bevægelighed over grænsen.

Hård debat

Baggrunden for den hårde debat er en aftale mellem Danmark og Tyskland længe før indførelsen af den nye grænsekontrol,  som indeholder et trafikkontrolanlæg til danske toldere med  bomme.

Den danske stat betaler dette nye kontrolanlæg, som er placeret 150 meter foran den danske grænse og har fået  tilladelse fra de tyske myndigheder i Slesvig-Holsten.

Den borgerlige landsregering i Kiel har ifølge trafikminister Jost de Jager ingen planer om at trække godkendelsen  tilbage så længe der hersker uklarhed om EU´s reaktioner omkring den nye danske grænsekontrol.

Dansk mindretal tilslutter sig kritik

Det danske mindretals parti, SSW, tilsluttede sig parlamentets kritik af Danmark, men gruppeformanden Anke Spoorendonk  understregede i debatten, ?at hvis man vil sikre det dansk-tysk  samarbejde især i grænseområdet, så bør det ske i en god  tone".