Tysk karantænekrav fra søndag kan stoppe grænsehandel

Fra søndag skal indrejsende fra hele Danmark - undtagen grænsependlere - i karantæne ved indrejse i Tyskland.

Opdatering: Fredag aften meldte Det Danske Generalkonsulat i Flensborg ud på Facebook, at de nye tyske karantæneregler sætter en stopper for dagsturisme over grænsen. Den sætning er nu taget ud af opslaget, mens Udenrigsministeriets Borgerservice er ved at klarlægge med myndighederne i Slesvig-Holsten, hvordan undtagelserne for karantæne kan og bør fortolkes.

Tyskland har fredag erklæret Danmark for højrisiko-område med virkning fra søndag. Det betyder, at alle indrejsende fra hele Danmark - undtagen grænsependlere - skal i karantæne ved indrejse i Tyskland.

Dagsturisme er derfor ikke længere muligt, da karantænereglerne skal  overholdes. Det oplyser Det Danske Generalkonsulat i Flensborg -  og udenrigsministeriet har også opdateret sin rejsevejledning for Tyskland.

I modsætning til de danske anbefalinger om at gå i karantæne hjemme, hvis du har været på grænsehandel, så er de tyske myndigheder anderledes kontante og kræver, at indrejsende går i karantæne i Tyskland, hvis grænsen krydses af indrejsende fra et højrisiko-område, som hele Danmark nu er.

Rejsende fra hele Danmark (undtagen Færøerne og Grønland) skal som udgangspunkt gå 10 dage i karantæne ved ankomst til Slesvig -Holsten. Dette gælder for alle rejsende, inklusive børn.

Der gælder undtagelsesregler for indrejsende med anerkendelsesværdige grunde - og i de fleste delstater kan du blive fritaget for karantæne, hvis du kan dokumentere, at du ikke er smittet med covid-19. Dette kræver fremvisning af en negativ test, som er foretaget maksimalt 48 timer før indrejse. Testen skal være en molekylærbiologisk PCR-test og skal være på engelsk eller tysk. I nogle delstater kan du blive bedt om at gentage en test efter et par dage.

Smuttur over grænsen kan blive dyr

Det betyder, at en smuttur over grænsen kan blive både langvarig og kostbar.

Et land er højrisiko–område for de tyske myndigheder, når der er over 50 smittetilfælde per 100.000 indbyggere inden for de seneste syv dage

I forvejen fraråder det danske udenrigsministerium unødvendige rejser til Tyskland - herunder også grænsehandel.

De tyske delstater har forskellige regler, som kan findes på de enkelte delstaters informationssider: https://www.bundesregierung.de/.../corona-bundeslaender.

De konkrete regler om karantæne og testkrav for Slesvig-Holsten kan ses her:

I løbet af november forventer Forbundslandet Tyskland, at alle delstater får ensrettede regler med digital registrering ved indrejse fra et risikoområde.