Tysk valg: Nu udløses spændingen for Stefan Seidler og det danske mindretal

I løbet af det næste døgn får Stefan Seidler og det danske mindretals parti, SSW, svar på, om det lykkedes at opnå valg til Forbundsdagen i Berlin.

Mens de fleste tyske vælgeres opmærksomhed går på, hvem der skal afløse Angela Merkel som kansler, så er mange medlemmer af det danske mindretal syd for grænsen lige så spændt på, om det skal lykkes SSW at få et sæde i Berlin.

Umiddelbart ser det lovende ud for SSW og Stefan Seidler. Ved det seneste regionale valg, landdagsvalget, fik SSW 49.000 stemmer, og det burde være nok til at sikre et mandat.

Fritaget for spærregrænse

Som repræsentant for det danske mindretal skal SSW ikke bekymre sig om spærregrænsen på fem procent, som ellers gælder for Forbundsdagen.

SSW skal blot opnå så mange stemmer, som det ”billigste” mandat i Slesvig-Holsten koster.

SSW var repræsenteret med et mandat i Forbundsdagen i 1953. Mindretallets parti  prøvede senest at opnå valg i 1961 - og forsøger sig altså igen 60 år senere.

Valg til Forbundsdagen

60,4 millioner vælgere i Tyskland sammensætter søndag en ny Forbundsdag.

Antallet af vælgere er godt en million lavere end ved seneste valg, og over halvdelen af de stemmeberettigede er over 50 år.

Her kan du blive klogere på landets lidt kringlede valgsystem:

* I det tyske valgsystem har vælgerne to stemmer. Den første stemme går direkte til en kandidat, der er opstillet i en af de 299 valgkredse. Den kandidat, der får flest stemmer i sin valgkreds, bliver valgt direkte ind i Forbundsdagen.

* Den anden stemme går til et parti og afgør den anden halvdel af mandaterne ved forholdstalsvalg som i Danmark.

* Man kan dog ikke regne med, at Forbundsdagen dermed får 598 medlemmer. Der er nemlig også en række tillægs- og udligningsmandater.

* De bliver udløst, hvis et parti vinder flere direkte mandater, end det egentlig har krav på i forhold til antallet af andenstemmer.

* Når det sker, får partiet tillægsmandater, så der kommer proportionalitet mellem første- og andenstemmen. De andre partier får som kompensation udligningsmandater, indtil mandatfordelingen igen stemmer overens med det landsdækkende andenstemme-resultat.

* Systemet betyder, at antallet af parlamentsmedlemmer ikke kendes på forhånd. Den nuværende Forbundsdag har 709 medlemmer.

Kilder: Udenrigsministeriet, dpa, Bundestag, Der Bundeswahlleiter, DW og Ritzau