TV der bevæger dig

Valg i Sydslesvig - SSW klar til regering

Dansk mindretal i Sydslesvig er klar til regering, hvis delstatsvalget giver deres parti afgørende mandater.

07:07

Anke Spoorendonk: SSW er klar til at gå i regering

1 af 2

Det danske mindretal i Slesvig-Holsten kan meget vel spille en afgørende rolle, når stemmerne er talt op efter søndagens delstatsvalg.

Og danskernes parti SSV - Sydslesvigsk Vælgerforening - er klar til at tage magten, hvis det - som meningsmålingerne viser - får magten sammen med SPD og De Grønne, og dermed for første gang skal sidde med i delstatens regering.

- Det er ikke det primære valgmål for os at komme ind i en regering. Men det kan ske, at vi får den afgørende rolle, og så er vi også parate til at tage den, siger Anke Spoorendonk, spidskandidat for SSV og partiets gruppeformand i landdagen i Kiel.

I 2005 havde SSV også de afgørende mandater, men dengang ville partiet ikke i regering, men i stedet støtte en mindretalsregering, som man ser det i Danmark.

Men det ville en anonym politiker fra SPD ikke være med til i den afgørende afstemning i landdagen, og så endte det i stedet med en koalitionsregering mellem SPD og CDU.

- Vi måtte tage til efterretning, at mindretalsregerings-modellen ikke var en del af den politiske virkelighed i Tyskland. Derfor besluttede vi i 2006 at sige, at vi er klar til at gå i regering, fortæller hun.

Den mulighed er nu aktuel ved søndagens valg og har især ført til kritik af mindretalspartiet fra nogle af CDU's politikere.

Herfra lyder det, at SSV er særligt begunstiget, fordi de er fritaget fra spærregrænsen på fem procent - og at et mindretalsparti bør være neutralt.

- Det er noget pjat. Vi er ikke neutrale og har aldrig været det. Vi er et fuldgyldigt politisk parti. Vi er det danske mindretals parti, men vi er jo ikke lobbyister for mindretallet. Vi laver politik for det samfund, vi er en del af, siger Anke Spoorendonk.

- Vi stemmer med i landdagen og har nogle gange også været afgørende. Det er en primitiv og tåbelig kampagne, som CDU kører, og det bliver et problem, hvordan samarbejdet med CDU skal gå videre efter valgdagen, tilføjer hun.

Spidskandidaten forudser en lang aften, før resultatet er på plads, og er forberedt på, at fremtiden kan byde på en ny virkelighed for det danske mindretal.

- Direkte deltagelse i et regeringssamarbejde giver direkte indflydelse, men også problemer. Det ved vi godt. SSV er ikke et nyt parti, og vi er et ansvarligt parti. Alting er nemmere uden at sidde i regering, men det er ikke noget, man vælger, fastslår hun.