TV der bevæger dig

Vigtigt valg for det danske mindretal i Sydslesvig

Syd for grænsen afgør vælgerne søndag, om den slesvig-holstenske regering bestående af SPD, De Grønne og det danske mindretalsparti, SSW, skal fortsætte, når der er valg til Slesvig-Holstens landdag i Kiel.

Her er fem af SSWs kandidater Flemming Meyer, Jette Waldinger-Thiering,Peter Knöfler, Lars Erik Bethge og Lars Harmssammen på gaden i Husum under valgkampen.

Klokken 8.00 søndag åbner valglokalerne i Slesvig-Holsten, hvor 2,321 millioner borgere er stemmeberettigede. Det er det største antal siden 1949.

Læs også Lars Harms kåret som mindretallets nye spidskandidat

Det skyldes dels vækst i befolkningen og at valgalderen for første gang sat ned til 16 år. Det betyder, at 57.000 nye vælgere under 18 år må stemme ved valget. 

SSW har ved dette valg ny spidskandidat, da 69-årige Anke Spoorendonk, nuværende minister i delstatsregeringen og hidtidig stemmesluger for mindretallets parti går på pension - og derfor ikke stiller op til landdagen, hvor hun har haft sæde siden 1996. De seneste fem år har hun været Europa-, kultur- og justisminister.

Læs også Lars Harms: Mindretallet håber på fire mandater i Landdagen

Den nye spidskandidat er Lars Harms, 52 år og fra Husum. Han har siddet i Landdagen i 17 år - men har stået i skyggen af Anke Spoorendonk. 

I en helt frisk opinionsundersøgelse fra ZDF offentliggjort fredag, står den nuværende regering til at tabe regeringsmagten. Det er den sidste måling før valget og den viser en føring til CDU med 32 procent af stemmerne, mens SPD får 29. 

Ved seneste valg i 2012 lå valgdeltagelsen ved 60,2 procent.

SSW i landdagen

  •  Har tre 3 mandater ud af 69
  •  Fik 4,6 procent af stemmerne ved sidste valg. Detr er rekord og det højeste i 60 år
  •  Egentlig er spærregrænsen 5 procent, men mindretalspartiet skal blot have nok stemmer til det “billigste”     mandat
  •  Ligeledes har de visse parlamentariske rettigheder, som partierne ellers først får ved 4 mandater
  •  Har siddet i regering (for første gang) siden 2012 med SDP og De Grønne
  •  Skal have omkring 3,6% af stemmerne for at bevare deres tre mandater
  •  Går efter at komme i regering igen - på trods af intern uenighed

 

Mest sete på tvsyd.dk