Derfor er det en god idé med 450 meter høje vindmøller ved Vadehavet

Vinden den er god, og transportmulighederne fra Esbjerg Havn er gode.

Der har været sagt mange kritiske ord om, at der muligvis kan komme et testvindmøllecenter et sted ved Vadehavet med 450 meter høje testvindmøller.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen screener lige nu seks områder i Jylland som mulig placering for det tredje testvindmøllecenter.

Heraf ligger tre af områderne ved Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område.

quote

Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Men hvad taler for, at man placerer det netop ved Vadehavet, og hvorfor skal der overhovedet være et tredje testvindmøllecenter?

Det spørgsmål har TV SYD stillet to eksperter og vindmøllebranchen selv.

Herunder kan du bladre og se de tre mulige placeringer af testcentret.

Hvad er god vind?

Særligt to ting er vigtige, når vindmølleproducenterne vil teste deres prototyper på vindmøller: Vind og infrastruktur.

Men hvad er god vind? Det er vind, der ikke er blevet forstyrret på sin vej til møllernes vinger. Hvis landskabet eksempelvis er bakket, vil det forstyrre vinden og gøre den “kompleks”. 

- Hvis vinden er for kompleks, er det svært at lave reproducerbare målinger. Så vil man den ene dag måle én ydelseskurve, og en anden dag vil man måle en anden, siger Peter Juhler Jensen, som er viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han er også selv med i screeningsprocessen om at vurdere kvaliteten af de eventuelle placeringerne af testcentret.

quote

Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Det tredje testcenter vil gøre det muligt for virksomheder som Vestas og Siemens Gamesa at teste endnu større prototyper af havvindmøller med en højde på op til 450 meter.

Der er allerede testcentre i Østerild og Høvsøre i Nordjylland.

Med vadehavsområdets flade landskab vil vinden ikke blive forstyrret, når møllerne skal testes.

- Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede til dette. Og der er allerede en god infrastruktur ved Vadehavet, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Hvad skal der etableres ved testcentret?

Der sigtes mod at finde arealer til etablering af 6-8 testpladser med mulighed for opstilling af vindmøller med en totalhøjde på op til 450 m. Der vil være tale om testfaciliteter, der er klar til at håndtere de højeste vindmøller i verden, som er beregnet til opstilling ude på havet, når de er færdigtestet.

Placeringsmuligheder og antal af mulige testpladser inden for området skal konkretiseres nærmere som led i den målrettede screening.

Ud over standpladserne skal der etableres andre tekniske anlæg, bygninger og veje, herunder omlægning af veje i nærområdet af testcentret. Ved de to eksisterende nationale testcentre ved Høvsøre og Østerild er der fx også etableret målemaster og servicebygninger og besøgsfaciliteter.

Kilde: Plan- og Landdistriktsstyrelsen

quote

Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer

Peter Juhler Jensen, viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer, Danmarks Tekniske Universitet

Foretrækker Vadehavet

Spørger man vindmøllebranchen selv, så står vadehavsområderne dermed øverst på ønskesedlen:

- Hvis vi ser isoleret på vindforholdene og adgangen til en havn, så er de bedste placeringer ved A eller B (henholdsvis ved Skærbæk og Ribe, red.). 

Sådan lyder det fra Lea Bigom Wichmand, som er afdelingschef hos Erhverv og innovation hos Green Power Denmark, som er talerør for blandt andet vindmøllebranchen.

Hun understreger dog, at der er andre forhold, som også skal være opfyldt i jagten på en god placering.

Hvad angår adgangen til havnen, kan Brian Vad Mathiesen godt forstå Green Power Denmarks argument.

- Esbjerg Havn er en af Nordsøens største havne i forhold til vindenergi. Jeg vil tro, de har en bedre situation end Aalborg Havn i forhold til placering og i forhold til at være forberedt på at udskibe vindmøller, siger Brian Vad Mathiesen.

Vidste du at...

I 2019 eksporterede Danmark vindenergiteknologi for 68,5 mia. kroner. Det var et rekordår.

Kilde: Energistyrelsen

Selvom Peter Juhler Jensen selv er med i screeningsarbejdet, vil han tilnærmelsesvist gerne forholde sig til de tre placeringer ved Vadehavet.

Når man kigger på de forskellige områder, der er udpeget som mulige placeringer for et tredje testcenter, hvor vil du så vurdere, at de tre placeringer i vadehavsområdet ligger i forhold til placeringerne i Jammerbugt og Brønderslev Kommuner?

- De ligger i den gode ende. Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer. De er vindmæssigt meget veldefinerede, siger Peter Juhler Jensen.

quote

Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Nationalpark, UNESCO og Natura 2000

Hvis regeringen og aftalepartierne vælger, at det tredje vindmølletestcenter skal ligge ved Vadehavet, så bliver det i et af de mest beskyttede og skattede naturområder i Danmark.

Både politikere og foreninger som Dansk Ornitologisk Forening har været stærke modstandere af et testcenter ved Vadehavet. 

Og Naturstyrelsen har advaret om, at det ville kunne betyde, at Vadehavet røg af UNESCOs Verdensarvsliste.

Modargumentet fra Green Power Denmark er klart.

- Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav. Det går også ud over Vadehavet, at der er klimaforandringer. Så det hænger altsammen sammen, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Det må da vække nogle følelser hos vindmøllebranchen, hvis man sætter et vindmølletestcenter op i et område som Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område?

- Selvfølgelig gør det da indtryk. Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen. Der skal gennemføres en VVM-undersøgelse (miljø-vurdering, red.). Vi ved ikke, hvad påvirkningen vil være, før vi har undersøgt det. 

Produktionen kan rykke til udlandet

De understreger alle tre vigtigheden af et tredje testvindemøllecenter i Danmark.

- Hvis man vil have vindmølleproduktion i Europa, så er det også nødvendigt at udvikle teknologien, for vi kan se, at kineserne er meget stærke konkurrenter i at udvikle teknologien. Så der er også en konkurrence på at fastholde arbejdspladser, siger Peter Juhler Jensen.

Det er ikke kun Kina, der har medvind i udviklingen af nye vindmøller.

- Det, Joe Biden-administrationen har gjort på det grønne område, er en kæmpe game-changer, der betyder, at hvis vi ikke tænker os gevaldigt om, så rykker en meget stor del af den grønne industri i løbet af få år til USA, siger Brian Vad Mathiesen.

Brian Vad Mathiesen henviser til aftalen Inflation Reduction Act, der med 370 milliarder dollars skal støtte den grønne energisektor i USA. Den er samtidig blevet kaldt en "trussel" mod de danske virksomheder, der arbejder med grøn omstilling.

For Green Power Denmark er det vigtigt, at testcentret ligger tæt på virksomhedernes produktioner og udviklingsafdelinger.

- De er der hele tiden for at kigge, måle og skrue på vindmøllerne. Så ja, udviklingsafdelingens placering betyder noget for, hvor man har sin produktion. Og omvendt, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Ville det være en trussel mod den danske vindmøllebranche, hvis ikke man kunne få et tredje testvindmøllecenter?

- Ja, det vil det, siger Lea Bigom Wichmand.

Se mere om planerne for et tredje testvindmøllecenter her.