Det er sæson for fede får, der vælter – fåreavlers idé redder dem fra at dø på marken

I foråret er det svært for et får at komme op på benene, hvis det er væltet rundt på ryggen, men en fåreavler i Agerskov har fået en idé, der hjælper på problemet.

Krible, kradse, kløe.

En kløe, man ikke kan komme til, kan drive en til næsten hvad som helst. Og er du et får, så må du rundt på ryggen for at komme kløen på ryggen til livs.

Men det kan være en farlig manøvre, der faktisk kan ende med at koste fåret livet. Fåreavler Hans Jensen mistede sidste år otte får, der var endt på ryggen og ikke selv kunne komme på benene igen.

quote

Det er noget, der sker hvert eneste forår.

Hans Jensen, fåreavler og næstformand i Sønderjysk Fåreavl

I foråret har fårene nemlig et tykt lag uld og er ofte drægtige med lam. Den øgede massefylde gør det mere end svært for fårene at komme rundt på benene igen.

- Det er noget, der sker hvert eneste forår. Når de er blevet så rumlebrede, og så skal der ikke mere end en lille fordybning til, og så kommer de altså ikke op på benene igen uden hjælp, siger Hans Jensen, der er næstformand i Sønderjysk Fåreavl.

Sparer 5-6 kilo

Hans Jensen har 850 får i sin besætning i Agerskov, og hvert forår må han være på vagt for at redde får, der er tumlet om på ryggen. 

Fårene er gerne en meter brede med lam i maven og et tykt lagt uld på kroppen, forklarer fåreavleren.

11. marts begyndte Hans Jensens besætning at få de første lam. Fårene er nu under tag, indtil læmningen er overstået.
11. marts begyndte Hans Jensens besætning at få de første lam. Fårene er nu under tag, indtil læmningen er overstået.
Foto: Privatfoto.

- Når de ligger der, så kommer mavesækken til at trykke på lungerne. Efter syv eller otte timer kan de til sidst ikke trække vejret, siger Hans Jensen.

Sådan gør du, hvis du ser et får ligge på ryggen

Hvis du ser et får ligge på ryggen, der ikke kan komme på benene igen, kan du først forsøge at få fat i fårets ejer.

Hans Jensen, der er fåreavler og næstformand i Sønderjysk Fåreavl, forklarer, at man kan søge på fåreavlere i området på internettet, og forsøge at komme i kontakt med dem. Hvis det ikke er deres får, kender de givetvis ejeren.

Ellers foreslår fåreavleren, at man selv forsøger at få fåret på benene igen.

- Så går du bare over til den og giver den et skub, så er den hurtigt oppe igen. Den bider ikke og gør ingenting, den er nok bare glad for ikke at skulle ligge der længere, siger han.

Løsningen er enkel

I år har fåreavleren dog gjort noget anderledes. I stedet for at klippe fårene til foråret, som man typisk plejer, han har også trimmet dem i august. På den måde har de mindre vægt at slæbe rundt på.

- Når vi klipper dem, vejer den afklippede uld cirka 3,7 kilo i gennemsnit. På de store, er der gerne 5-6 kilo uld, og en del af det kan de godt undvære over vinteren uden at fryse, siger Hans Jensen.

quote

Når vi klipper dem, vejer den afklippede uld cirka 3,7 kilo i gennemsnit. På de store, er der gerne 5-6 kilo uld.

Hans Jensen, fåreavler og næstformand i Sønderjysk Fåreavl

Det betyder, at han i år kun har hjulpet to får med at komme på benene igen, hvor han sidste år måtte hjælpe 25 får. 

Indtil videre er ingen får døde af at ligge på ryggen i år.

- Vi har jo bøvlet med at rulle dem rundt hver eneste vinter. Vi går dagligt ud og tjekker op på dem her i løbet af foråret, og klipningen ser ud til at have hjulpet. Men det har også hjulpet, at der ikke har været meget sne, siger Hans Jensen.

Gi' fårene et godt skub

Ser du et får ligge på ryggen på en mark, skal du ikke tøve med at forsøge at få fat i ejeren. Ellers kan du også selv forsøge at hjælpe fåret på benene igen, forklarer Hans Jensen.

- Du går bare over til den og giver den et skub, så er den hurtigt oppe igen. Den bider ikke og gør ingenting. Den er sikkert bare glad for ikke at skulle ligge der længere, siger han.