Direktør med højdeskræk smider millioner efter 25 meter højt udsigtstårn

Nyt program i to dele på TV SYD sætter fokus på tilblivelsen af Marsktårnet i Skærbæk. Et 25 meter højt værk, der skal tiltrække turister fra ind- og udland.

Højeste punkt i marsklandskabet ved Vestkysten er normalt smørrebrødet henne på den lokale kro. Men det ændrer en snurretop af en trappe i Skærbæk snart på. Den skyder op i landskabet som et babelstårn. Dag for dag lægges trin for trin oven på hinanden. Nu er tårnet halvt færdigt. 

Ca. 12 meter rager tårnet op nu, og om nogle måneder er højden 25 meter og udsigten længere, end øjet normalt rækker på disse kanter.

Otte lokale forretningsfolk, med bilhandler Jørgen Hansen i spidsen, har smidt på den gode side af 24 millioner kroner i Marsktårnet.

Hans ben ryster, bare han står på en lille trappestige. Alligevel har han investeret nogle af millionerne i Marsktårnet og tilhørende Marsk Camp, som allerede nu vækker genklang internationalt.

I to udsendelser sætter TV SYD fokus på tilblivelsen af tårnet fra idé over tilladelser og klager til byggeri. Første afsnit sendes lørdag den 19. juni kl. 19.30.

Opførelsen af Marsktårnet i Skærbæk begyndte den 11. maj i år. Et permanent opstillet kamera har fulgt hele processen frem til i sidste uge, hvor tårnet var 14 meter højt. Se på denne 30 sekunders video, hvordan byggeprocessen er skredet frem time for time og dag for dag.

Højdeforskrækket investor

Nogle vil måske undre sig over, at en forretningsmand med højdeskræk bygger et kæmpetårn i det flade landskab. Inklusive arkitekten, der i sidste måned for første gang tog trapperne op til den foreløbige top i 12 meters højde sammen med den lokale bilhandler.

- Det er jo sjovt, at du bygger et tårn, når du ikke kan stå på en trappestige, sagde han, hvorefter Jørgen Hansen svarede:

- Ja, det er helt åndssvagt. Men der er vildt flot heroppefra.

Direkte adspurgt om, hvorfor han og de otte andre i virkeligheden gør det, er han ikke i tvivl.

- Vi er lokale erhvervsfolk, som godt kan lide at sætte ting i gang - så vores egn ikke dør hen, siger han.

Tidligere lå der her Hjemsted Oldtidspark, som lukkede ved udgangen af 2019. Da Tønder Kommune satte hele molevitten til salg samme år, var det med krav om, at der skulle bygges en “oplevelsesbaseret” aktivitet.

Gæster fra ind- og udland

Investorgruppen består af ni lokale investorer, som i fællesskab har investeret de 24 millioner kroner i projektet - uden tilskud fra hverken kommunen eller fonde.

Ambitionen er, at Marsktårnet kan tiltrække gæster fra både ind- og udland.

Ud over tårnet bygges en autocamperplads med plads til i første omgang 125 autocampere. Der vil også komme både et ishus, en café og en turneringsgodkendt minigolfbane.

Marsktårnet i Skærbæk står på den grund, der tidligere husede Hjemsted Oldtidspark.
Marsktårnet i Skærbæk står på den grund, der tidligere husede Hjemsted Oldtidspark.
Foto: Nikolai Reinhold og Thor Hedegaard

Genklang i hele verden

Selvom tårnet i sidste ende bliver 10 meter lavere end Rundetårn i København og langt fra står færdigt endnu, giver det allerede genlyd i internationale arkitekturkredse.

Det amerikanske arkitekturmagasin Designboom går så langt som at kalde det for Danmarks nye vartegn.

Om den betegnelse holder, er nok lidt for tidligt at sige. Men at udsigtstårnet er tegnet af den verdensberømte danske tegnestue BIG, der er grundlagt af arkitekten Bjarke Ingels, har sikkert meget at gøre med den foreløbige interesse fra resten af verden. 

BIG står i det syd- og sønderjyske område også bag blandt andet turistmagneterne LEGO House i Billund og Tirpitz i Blåvand.

Marsktårnet i Skærbæk er nu halvt færdigt.
Marsktårnet i Skærbæk er nu halvt færdigt.
Foto: Nikolai Reinhold og Thor Hedegaard

- Bare et tårn!

Da investorgruppen i sin tid bad BIG om at tegne tårnet, blev Jørgen Hansen spurgt af arkitekterne, om det var en skulptur, en forlystelse eller en bygning.

- Jeg svarede dem, at det bare er et tårn, men det er det ikke for dem, siger Jørgen Hansen.

Tårnets unikke konstruktion tager udgangspunkt i naturen og i den menneskelige DNA. Med en højde på 36 meter over havets overflade, bliver det spiralformede tårn en attraktion, der vil kunne ses på mange kilometers afstand.

- Meningen er, at man skal kunne kunne kigge længere, end man har kunnet tidligere i det flade landskab ved Vadehavet. Udsigten giver det komplette overblik over det flade marsklandskab, fortæller arkitekt Jakob Lange.

Når Marsktårnet forhåbentligt står færdigt til august, kan man se helt til domkirken i Ribe, kraftvarmeværket i Esbjerg og den tyske ø Sild.

132 trin vil føre helt op til toppen. Tårnet er delt i to separate trapper - én til at gå op, og én til at gå ned. Folk på vej op møder ikke folk på vej ned. 

Smart i disse coronatider.

Fakta om Marsktårnet og tilhørende Marsk Camp

  • 25 meter højt
  • Diameter på 5,5 meter for neden og 12,5 meter for oven
  • Indvies i foråret 2021
  • Tegnet af BIG
  • Bygges i cortenstål af Schack Trapper
  • 125 autocamperpladser (mulighed for udvidelse til 275)
  • Restaurant, café, legeplads og minigolf

Udsigten mangedobles i 6780

Ens horisont er begrænset i det flade landskab. Står man på jorden ved siden af tårnet, kan man på grund af jordens krumning se 3,6 km væk. Oppe i 25 meters højde er ens horisont udvidet.

- Her kan man pludselig kigge 18,2 km væk. Det rækker et godt stykke ud på den anden side af Rømøs vestkyst, fortæller arkitekten.

Så langt væk som man aldrig nogensinde før har kunnet se fra 6780 Skærbæk.

De ni investorer bag projektet

Landmand Hans Henrik Pørksen

Landmand Pia og Lars Gad

Tømrermester Holger Lassen

El-installatør Jonas Olesen

Murermester Per og Hans Erik Nielsen

Møbelhandler Brian og Merry Riis

Maskinimportør Dan Hamann

Entreprenør Mads Vejrup

Autoforhandler Jørgen Hansen