Døde havfugle tjekkes for fugleinfluenza - undgå at røre ved dem

Det er blevet den nye normal, at fugleinfluenza også ses om sommeren, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

De seneste dage er der blevet observeret et usædvanligt stort antal døde havfugle langs den jyske vestkyst. Kommer man selv forbi en død fugl, skal man ifølge Fødevarestyrelsen ikke røre ved den.

Fødevarestyrelsen undersøger nu, om fuglene er døde af fugleinfluenza, oplyser veterinær udviklingschef Sten Mortensen.

- Det er bestemt en mulighed, at de er døde af fugleinfluenza og derefter skyllet i land på vestkysten. Det prøver vi nu at få undersøgt, og derfor sørger vi for, at der bliver samlet døde suler ind langs vestkysten, siger han og oplyser, at de første resultater af undersøgelserne foreligger inden for de næste par dage.

Kim Fischer, bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening Sydvestjylland, samler en af de døde fugle op.
Kim Fischer, bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening Sydvestjylland, samler en af de døde fugle op.
Foto: Helle Nielsen, TV SYD

- Undgå at røre ved en død fugl på stranden. Man skal bare lade den ligge, for så risikerer man ikke noget, siger Sten Mortensen.

Han forklarer, at der er en risiko for, at mennesker kan blive smittet af fugleinfluenza. 

- Bliver man smittet, kan man blive alvorligt syg. Men risikoen er lille, siger han. 

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er det sandsynligvis et udbrud af fugleinfluenza i en stor sulekoloni ud for Skotlands østkyst, der har taget livet af fuglene.

- Eftersom det er den sygdom, der florerer i hele Nordsø-området, så er det så godt som sikkert, siger biolog Knud Flensted.

Sten Mortensen forklarer, at op mod 20 døde suler vil blive analyseret på laboratoriet, så det kan afklares, om de er døde grundet fugleinfluenza.

Undgå at røre ved døde fugle på stranden. Man skal bare lade dem ligge - så risikerer man ikke noget.
Undgå at røre ved døde fugle på stranden. Man skal bare lade dem ligge - så risikerer man ikke noget.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Nu også om sommeren

Tidligere var fugleinfluenza ellers mest udbredt om vinteren i forbindelse med store flokke af gæs og ænder fra Arktis, der overvintrer i Vadehavet og Østersø-regionen. Men nu ser det ifølge udviklingschefen ud til, at virusset også huserer om sommeren.

- Nu er det blevet sådan, at vi engang imellem også kan finde fugleinfluenza om sommeren. Det er blevet den nye normal, siger Sten Mortensen.

Han forklarer, at man holder nøje øje med udbredelsen af virusset, fordi det kan få konsekvenser for danske fjerkræavlere.

- Jo mere fugleinfluenza, der er i vilde fugle omkring der, hvor der holdes fjerkræ, jo større er risikoen. Derfor følger vi nøje med i, hvordan det går med positivprocenten i de vilde fugle for at se på, om det skal have indflydelse på vores risikovurdering, siger han.

Opdager man en død fugl på stranden, skal man ikke røre ved den i tilfælde af, at den for eksempel er død af fugleinfluenza.
Opdager man en død fugl på stranden, skal man ikke røre ved den i tilfælde af, at den for eksempel er død af fugleinfluenza.
Foto: Kim Fischer, FanøNatur

Brug app til døde fugle

Frem til maj skulle fjerkræ være lukket inde eller gå under en form for overdækning. Det krav blev ophævet 4. maj, og det er også tilladt igen at tage til fjerkræudstillinger med sine dyr.

Man skal dog stadig fodre og vande fjerkræ indendørs.

Hvis man observerer døde fugle i naturen, kan man indberette fundet via appen FugleinfluenzaTip, som Fødevarestyrelsen har udviklet.