Ole efter lukning af fabrik med 135 arbejdspladser: Det var en lortedag

Onsdag meldte Velux A/S ud, at deres fabrik i Skærbæk lukker, og det får store konsekvenser for den sønderjyske by.

Industrivej i Skærbæk har siden 1973 været hjemsted for Skærbæk Bygningsindustri. Her er der blevet lavet dele i træ til vinduesproducenten Velux lige fra begyndelsen, men nu er det slut.

quote

Det var en lortedag. Det kom som et lyn fra en klar himmel, så det er heller ikke gået op for os alle sammen endnu.

Ole Kær, tillidsrepræsentant på Skærbæk Bygningsindustri.

Onsdag meddelte Velux, at fabrikken lukker, og med det forsvinder 135 arbejdspladser fra byen. Og det har betydning for en by med lidt over 3.000 indbyggere.

- Det var en lortedag. Det kom som et lyn fra en klar himmel, så det er heller ikke gået op for os alle sammen endnu, siger Ole Kær, der er tillidsrepræsentant på Skærbæk Bygningsindustri.

Da han begyndte på fabrikken, var det egentlig planen, at han kun skulle være der i tre måneder. Nu er det 28 år siden, og han er langtfra den eneste, som er blevet så længe.

I dag har 48 af de nuværende ansatte allerede holdt deres 25 års jubilæum, og derudover er der ni på fabrikken, der har arbejdet der i mere end 40 år. Derfor kom det også som et chok, at fabrikken skal lukke, og medarbejderne skal se sig om efter nye job.

- En af mine opgaver som tillidsrepræsentant er, at jeg skal bevise over for folk, at de godt kan og er gode, som de er. Nogle skal måske til at lave noget helt andet i deres liv, og det kan være svært, siger Ole Kær.

Et lokalsamfund i chok

Skærbæk Bygningsindustri er en af omegnens største arbejdspladser, og den pludselige nyhed om, at fabrikken skal lukke, har også rystet nogle af områdets beboere.

quote

Jeg synes, det er en skam for den her by, hvor der lige er ved at komme lidt gang i nogle små butikker.

Majbrit Aarhus, der bor i Skærbæk og er lærer på Skærbæk Industriskole.

- Jeg synes, det er en skam for den her by, hvor der lige er ved at komme lidt gang i nogle små butikker nede i byen, siger Majbrit Aarhus, der bor i Skærbæk og er lærer på Skærbæk Industriskole.

Hun er ikke den eneste, der er bekymret for, hvad det vil betyde, når 135 arbejdspladser forsvinder.

- Jeg er bange for, at det kan få alvorlige følger, hvis nogen må flytte, fordi de ikke kan få arbejde her, siger Henning Nielsen fra Visby.

Overkapacitet koster fabrikken livet

Det er Velux A/S, der ejer Skærbæk Bygningsindustri, og det er dem, der har valgt, at fabrikken skal lukke.

- Det var en rigtig svær beslutning. Årsagen er at vi har overkapacitet i vores træproduktion, som vi har i Skærbæk, i Polen og Ungarn, og derfor er det strategisk besluttet at udnytte den kapacitet, siger Per Laursen, direktør for Skærbæk Bygningsindustri.

Han har været på posten siden 2008 og håber på at kunne hjælpe de ansatte videre, når fabrikken lukker endeligt ned i foråret.

- Vi er en organisation med mange år på bagen med fantastiske medarbejdere, der er trofaste. Så vores opgave er nu at gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe vores medarbejdere videre i den her svære situation, siger han.

Efter forhandlinger bliver der tid til fremtiden

Ole Kær har i sin tid på fabrikken haft mange forskellige arbejdsopgaver. Omstruktureringer er et velkendt begreb for ham, og han har arbejdet med træet på fabrikken i efterhånden alle tænkelige afdelinger.

quote

Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg må indrømme, at jeg først kigger på det, når vi er kommet på den anden side af forhandlingerne. Så må jeg tænke på Ole bagefter.

Ole Kær, tillidsrepræsentant på Skærbæk Bygningsindustri.

Alligevel er det svært for ham at forestille sig et arbejde et andet sted end på fabrikken i Skærbæk. Foran ligger nu tre ugers forhandlinger, hvor medarbejdere og ledelse på Skærbæk Bygningsindustri skal forhandle med Velux om fremtiden for de ansatte.

- Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg må indrømme, at jeg først kigger på det, når vi er kommet på den anden side af forhandlingerne. Så må jeg tænke på mig selv bagefter, siger tillidsmand Ole Kær.

Velux