For første gang i 49 år: By får igen sin egen politistation

Toftlund bliver hjemsted for en helt ny nærpolitistation. Det havde byens borgere ikke lige forventet. Men de er glade for beslutningen.

Der ligger stadig en stor bygning i Toftlund, der i daglig tale bliver kaldt politistationen.

Den bliver i dag brugt til undervisning, og byens storhedstid som administrationsby er efterhånden gået lidt i glemmebogen.

Men nu er der igen en politistation på vej til Toftlund, og det er noget, som bliver godt modtaget.

- Det kan da kun være godt for byen. Det er jo ikke fordi, at der er så meget ballade i byen, men vi letter jo alle lidt på speederen, når vi ser en politibil, lyder det fra Anne-Grethe Petersen, der er formanden for Toftlund Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

Tyskerne byggede stationen

Anne-Grethe Petersen kender alt til Toftlund og historien bag byens gamle politistation.

- Det var tyskerne, der er 1912 byggede politistationen i Toftlund. Dengang var byen en stor administrationsby med både politistation, domhus og arrest.

- Efter genforeningen i 1920 blev politistationen en del af retskreds 67, og den fungerede som politistation frem til 1972, hvor den blev nedlagt, fortæller Anne-Grethe Petersen.

Siden har Toftlund klaret sig med en landbetjent. Men Palle Helmersen eller Palle Betjent, som han også blev kaldt, stoppede for nogle år siden.

Her er de ansatte ved politiet i Toftlund i 1950.
Her er de ansatte ved politiet i Toftlund i 1950.

Blomsterbinder og slagter er godt tilfredse

Den kommede nærpolitistation i Toftlund blev en realitet, da politiet onsdag satte navn på, hvilke byer og kommuner der får mere politi. 

Toftlund ligger i den nordlige ende af Tønder Kommune. Der er 3242 indbyggere, og borgerne tror da også, at det er geografi, der er årsagen til, at byen er blevet valgt.

- Så er det lettere at komme rundt til de mange små byer i nærheden. Der er jo et stykke vej til Tønder herfra, fortæller Rikke Weber, der har en blomsterbutik i byen.

- Men jeg synes, det er en god idé, selvom der ikke er så meget ballade, som der har været tidligere. Men det er måske på grund af corona og forsamlingsforbud, siger Rikke Weber.

Hos slagter Popp bliver nyheden om, at der igen kommer en politistation til byen også godt modtaget. 

- Alt med synlig politi kan kun være bedre. Jeg ser da nogle gange de der knallerter, der kommer drønende forbi med noget mere end 30 kilometer i timen, lyder det fra slagtermester Bjarne Kastrup.

Politistationen i Toftlund i 1955.
Politistationen i Toftlund i 1955.

Tryghed og respons

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at det er analyser af kriminalitetsudviklingen og muligheden for hurtig og kvalificeret respons, der har været afgørende for at placere den nye nærpolitistation i Toftlund.

Her skal der være en bemanding på fem betjente, og åbningstiden bliver 15 timer om ugen.

Personalet skal klare mindre sager og følge op med tryghedssamtaler med borgere og bekymringssamtaler med børn og unge i området.

Hvor den nye nærpolitistation i Toftlund skal placeres er endnu ikke afgjort.

Men det bliver formentlig ikke i de gamle bygninger fra dengang, Toftlund var en stor administrationsby.