Fire på stribe i Tønder: Endnu en Venstre-politiker smækker med døren

Fire byrådsmedlemmer vil ikke genopstille for Venstre i Tønder. Venstre er i opløsning, siger borgmesteren, men det afviser hans rival.

Artiklen er 11.38 opdateret med kommentarer fra Venstres borgmesterkandidat Martin Iversen.

Venstre i Tønder Kommune mister endnu en profil. Byrådsmedlem Anita Uggerholt Eriksen meddeler nu, at hun ikke stiller op for partiet ved næste års kommunalvalg.

I løbet af de seneste to måneder har hele fire byrådsmedlemmer vendt Venstre ryggen. Alle fire reagerer på opstillingen af erhvervsmanden Martin Iversen som ny borgmesterkandidat.

quote

Jeg er træt af den ballade, der bliver ved at være i partiet. 

Anita Uggerholt Eriksen, byrådsmedlem i Tønder, valgt for Venstre.

- Jeg stiller ikke op for Venstre i 2021, for jeg er træt af den ballade, der bliver ved at være i partiet. Balladen er ødelæggende for det politiske arbejde. Samtidig har Venstres organisatoriske formand meldt ud, at der skal være ensretning i partiet, og det vil jeg ikke acceptere, siger Anita Uggerholt Eriksen til TV SYD.

Åben splid

Spliden i Venstre foregår i fuld offentlighed i læserbreve og i opslag på sociale medier.

- Gennem måneder har Venstre trukket al positiv energi ud af kommunen, hindret udvikling og til gengæld sikret et dårligt politisk samarbejde. Venstre i Tønder Kommune styres nu af en håndfuld midaldrende mænd, som våger over digitale indlæg, og jagter dem, der ikke deler deres synspunkter, siger Anita Uggerholt Eriksen.

Du vil ikke stille op for Venstre, men overvejer du så at stille op for et andet parti eller liste i stedet?

Jeg kan kun sige, at jeg ikke er færdig med politik, siger Anita Uggerholt Eriksen, som fik 298 personlige stemmer ved valget i 2017.

Borgmester: Venstre er i opløsning

I juni vandt Martin Iversen snævert foran den siddende borgmester Henrik Frandsen en afstemning  om at blive Venstres borgmesterkandidat til kommunalvalget i 2021. Siden har partiets tre udvalgsformænd Irene Holk Lund, René Andersen og Bo Jessen meldt ud, at de ikke stiller op for Venstre igen. 

Henrik Frandsen er ikke overrasket over udviklingen.  

quote

Det er udtryk for, at Venstre er et parti i dyb opløsning.

Henrik Frandsen (V), borgmester i Tønder. 

- Med Anitas melding mister Venstre en virkelig dygtig byrådspolitiker, som ikke kan se sig selv i Venstre. Det er beklageligt for Venstre, og det er et udtryk for, at Venstre er et parti i dyb opløsning, siger Henrik Frandsen til TV SYD.

Også partiets hidtidige folketingskandidat i kredsen, Philip Tietje, har trukket sig på grund af uroen. 

Giver ikke op

Borgmesteren har afvist at invitere Martin Iversen med til Venstres gruppemøder, og han har meldt klart ud, at han ikke vil støtte Iversen som borgmester.

Derfor har der været rygter om, at Henrik Frandsen laver sin egen borgerliste, og det har han hverken bekræftet eller afvist.

- Jeg kan kun sige, at jeg stiller op til næste valg, og jeg går efter stadig at være en central del af det politiske arbejde i Tønder. Nærmere kan jeg ikke komme det, siger Henrik Frandsen, som var topscorer med 2647 personlige stemmer i 2017. 

Iversen: Borgmesteren må snart melde ud

Venstres nye borgmesterkandidat, Martin Iversen,  er uenig i, at partiet er i opløsning

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Anita melder sig ud. Men man skal huske på, at afstemningen i juni var et fravalg af Henrik Frandsens lederskab og et tilvalg af mig. Et flertal har ønsket et andet lederskab, og det skal man selvfølgelig kunne se sig selv i, siger Martin Iversen.

Han mener, der mangler en klar melding fra Henrik Frandsen.

- Jeg håber, at Henrik Frandsen snart melder ud, om han vil stifte sin egen liste til næste valg. Vi har brug for at fokusere på det politiske til gavn for borgerne i Tønder Kommune. Det er mit fokus. Han har sagt, at han ikke kan være i stue med mig. Men jeg opfordrer til, at vi i Venstre forsøger at trække på samme hammel, siger Martin Iversen.

Han påpeger, at Venstre til september tager hul på en række medlemsmøder, hvor der skal diskuteres politiske visioner.