Fyldte fængsler laver depoter og telefonrum om til celler

I fængslerne i Renbæk og Sønder Omme er omklædningsrum og telefonbokse omdannet til celler.

En række tillidsrepræsentanter fra fængsler landet over fortæller til Fængselsforbundet, at det er uholdbart, og at både fængsler og indsatte er pressede. Det viser et svar til Folketingets Retsudvalg fra justitsminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet), skriver Fængselsforbundet. Det er en fagforening, der blandt andet repræsenterer fængselsbetjentene.

quote

Vi har haft nogle rum, hvor der tidligere var telefonbokse i. De er blevet til celler.

Betina Vikkelsø, tillidsrepræsentant, Sønder Omme Fængsel

Tillidsrepræsentant i Renbæk Fængsel i Tønder Kommune Bjarke Knudsen siger, at opholdsrummene i tre bygninger er sløjfet til fordel for 18 nye fængselspladser. I opholdsrummene plejede de indsatte at spille bordtennis og dart. Også de ansattes omklædningsrum er lavet om til celler.

- Eksperter fra Kriminalforsorgen har været rundt og har besluttet det. Det er ikke noget, vi er blevet hørt i. Alle steder, hvor det har været muligt, har man gjort det uden skelen til, hvad det er, der bliver fjernet.

- De indsatte har færre aktiviteter at bruge tiden på. Jeg synes, vi oplever en stigning i narkorelaterede ting, fordi de ikke har noget fornuftigt at give sig til. Når man taler med dem, siger de, at de keder sig sådan, at tiden går hurtigere, når de ryger noget hash, siger Bjarke Knudsen.

Besøg i fængselscellen

I en årrække har ansatte i landets fængsler råbt op om, at der er for mange indsatte i forhold til fængslernes kapacitet.

Nye fængselsceller kommer løbende til, men 226 af de i alt 500 nye pladser i Kriminalforsorgen er såkaldte kapacitetsoptimerede pladser.

Det kan være reservepladser eller alt fra telefonbokse, fællesrum og kontorer til depotrum, der bliver lavet om til celler for at kunne huse de indsatte.

Justitsministeren har lovet, at lovbestemte aktiviteter som beskæftigelse, besøg og behandling for de indsatte ikke må rammes af kapacitetsoptimeringer.

Men Bjarke Knudsen fortæller også, at fængslet eksempelvis har måttet droppe lokalerne til familiebesøg. Nu skal indsatte, der har børn, have besøg af familie i deres celler.

Telefonbokse omdannet til celler

I svaret til Retsudvalget fremgår det fra justitsministeren, at de alternative pladser er "inddragelse af bufferkapacitet og ombygning af gamle kontorer, rengøringsrum og fællesfaciliteter til ordinære celler".

I Sønder Omme Fængsel i Billund Kommune har man på denne måde oprettet 27 nye pladser. Det fortæller tillidsrepræsentant Betina Vikkelsø til Fængselsforbundet.

- Vi har haft nogle rum, hvor der tidligere var telefonbokse i. De er blevet til celler. Så er der nogle fløjkontorer, der er lavet om. Vi har også lavet celler i et gammelt depotrum og inddraget et undervisningslokale, siger hun.

På Fyn har Nyborg Fængsel oprettet 40 nye pladser. Nogle celler er indrettet med dobbeltbelæg, hvor indsatte altså bor sammen.

- Det er svært for de indsatte at få privatliv. Det kan i perioder mærkes i form af irritation og ulmen på afdelingerne, siger Niels Jensen, tillidsrepræsentant på Søbysøgård Fængsel, hvor man har lavet en tilsvarende løsning.