Hvem laver Danmarks bedste brødtort?

Tønder dækker i dag op til Kagefestival. For anden gang sættes der fokus på det sønderjyske kagebord og Danmarks bedste brødtort skal kåres.

Pomle, kløben og brødtort – specialiteter fra det store sønderjyske kaffebord.

I dag er de alle på menuen ved Tønder Kagefestival, hvor der er fokus på den sønderjyske kagetradition. Det er først anden gang festivalen bliver holdt og arrangørerne melder om udsolgte billetter.

- Vi har reserveret nogle få billetter, som vi sælger på dagen, men interessen har været overvældende, siger Signe Visbech Pedersen projektkoordinator ved Tønder Kagefestival.

Et klippekort giver adgang til 21 forskellige kager.
Et klippekort giver adgang til 21 forskellige kager.



Klippekort til alle kagerne

I alt er der solgt 450 billetter og for 205 kroner får man mulighed for at prøve 21 forskellige kager.

- Det fungerer som et klippekortsystem som giver adgang til den fulde smagsoplevelse, hvor sønderjyske bagere og konditorer disker op med forskellige kager fra det traditionelle sønderjyske kaffebord, siger Sigen Visbech Pedersen.

Der vil også være ganske få smagsprøver, og hvis man venter længe nok, vil der måske være rester at dele ud af.

- Vi vil gerne sætte fokus på både historien og traditionen. Og det gør vi bedst smagsoplevelsen, men der vil også være forskellige indlæg, som forklarer historien bag kaffebordet.

Tønder Kagefestival

Gang i komfuret

Traditionen med kaffebordet går tilbage til 1800-tallet og udbredelsen af komfuret, som gav mulighed for at styre bageprocessen meget mere præcis. Samtidig kom der er en række nye opskrifter og i kombination med en rigelig adgang til æg, smør og mel på landet, skabte det grundlaget for kaffeborde – ikke kun i Sønderjylland, men overalt i Danmark.

- Ud over den teknologiske udvikling, så var det især i Sønderjylland afgørende, at mændene samledes til politiske møder i forsamlingshusene. Tyskerne havde udstedt alkoholforbud og så manglede mændene noget at mødes om. Det blev så kaffe og kage i stedet for, forklarer Anne Marie Ludvigsen museumsinspektør ved Museum Sønderjylland.

Ikke kun i Sønderjylland

I resten af landet blev der også arrangeret kaffeborde på det tidspunkt, men de fik ikke samme opmærksomhed og er siden gået af mode, lyder det fra museumsinspektøren.

- Der blev holdt en del politiske møder i det sønderjyske med gæster fra Danmark. Og de kom hjem og fortalte om overdådige kaffeborde, og det var med til at skabe myten om netop det sønderjyske kaffebord. Men de fandtes oprindeligt overalt på landet, fortæller Anne Marie Ludvigsen.

Brødtorter kommer i mange varianter. Oprindeligt blev den skabt som en reste-kage.
Brødtorter kommer i mange varianter. Oprindeligt blev den skabt som en reste-kage.

Kongen af alle kager

En af de mest kendte kager er brødtorten – eller rugbrødslagkagen. De ældst kendte opskrifter kan dateres tilbage til 1700-tallet, hvor den blev skabt som en reste-kage med alt godt fra køkkenet. Hovedingrediensen var revet rugbrød, der erstattede melet.

- Der findes et utal af opskrifter, og der er ingen forkerte udgaver. Oprindeligt var den meget enkel, men med for eksempel udbredelsen af kakao, opstod der mange forskellige opskrifter. Mange vælger også at putte for eksempel solbærmarmelade i kagen. I dag er den nærmest synonym med det sønderjyske kaffebord og er nu kendt i hele landet, siger Anne Marie Ludvigsen.

Netop de mange varianter har givet anledning til, at der i løbet af lørdagen bliver holdt DM i Brødtort. Sidste år blev titlen vundet med en opskrift, der var over 100 år gammel. Festivalen er kun lørdag og slutter klokken 15.00.