I dag kommer hun: Besøg af dronningen betyder meget for kongetro område

I dag besøger Dronning Margrethe Tønder Kommune. Her er man ifølge kongehusekspert meget vild med den royale familie, og den kærlighed stammer tilbage fra tiden, hvor Sønderjylland var tysk.

I dag besøger Hendes Majestæt Dronningen Tønder Kommune.

Og Sønderjylland er bestemt ikke fremmed grund for dronning Margrethe - tværtimod. Udover at hun ofte bruger store dele af sommeren på Gråsten Slot i Sønderborg Kommune, så er Sønderjylland også et sted, der har stor betydning for dronning Margrethe.

Det fortæller Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert.

Lars Hovbakke er historiker og lektor ved professionshøjskolen Absalon.
Lars Hovbakke er historiker og lektor ved professionshøjskolen Absalon.

- Det betyder noget helt særligt, når hun besøger en sønderjysk kommune, fordi vi i Danmark har den historie, vi har i forhold til Tyskland, siger han.

Et kongetro område

Kærligheden går dog ikke kun den ene vej, ifølge kongehuseksperten.

- Sønderjylland er på grund af sin historie traditionelt et af de mest kongetro områder i landet. Derfor betyder det rigtig meget, når dronningen kommer på besøg, fortæller han. 

Her er dronningen under sit besøg i Sønderborg i forbindelse med 100-året for Genforeningen.
Her er dronningen under sit besøg i Sønderborg i forbindelse med 100-året for Genforeningen.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Men hvor stammer den kærlighed til kongehuset fra?

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen begyndte den at spire i årene 1864 til 1920, hvor Sønderjylland var en del af Tyskland. Her dyrkede mange det danske - og derfor også kongehuset. 

En særlig indsats

Derudover peger han også på, at mange af kongehusets medlemmer ofte har gjort en særlig indsats for Sønderjylland. Det har også været med til at styrke interessen for kongehuset i landsdelen.

Hvis man skal finde et eksempel fra nyere tid, så var prins Christian eksempelvis med ved den forsinkede fejring af genforeningen sidste år. Det betyder ifølge kongehuseksperten rigtig meget for sønderjyderne, når de yngre medlemmer af kongefamilien også besøger egnen.

- Prins Christian deltager ikke i så meget, så man må regne med, at mange i Sønderjylland var ekstra glade for, at de prioriterede det, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kor synger på tysk

Under dronningens besøg skal hun blandt andet forbi Marsktårnet ved Skærbæk. Her vil et kor bestående af elever fra Skærbæk skole blandt andet synge for hende på tysk. I Tønder Kommune bliver børn undervist i tysk allerede fra 0. klasse. 

- Det tror jeg, hun synes er godt, fordi hele historie om Sønderjylland viser, hvordan man fra 1920 har kunnet leve fredeligt side om side, siger han og understreger, at børnekoret dermed også bliver et symbol på den fredelige sameksistens, der er mellem danskerne og det tyske mindretal.

- Og det får jo endnu større betydning i dag på grund af de voldsomme begivenheder, der finder sted i Europa med Ukraine og Rusland, siger han.