Juleanden er truet - men det kan blive værre de kommende år

Hos Gråsten Fjerkræ kan man tydeligt mærke, at fugleinfluenzaen raser ude i Europa. Det betyder, at bestemte slags ænder kan være svære at få fingrene i til julebordet.

Et større udbrud af fugleinfluenza hærger i øjeblikket i Europa, hvor især Frankrig er ramt.

Og det kan få betydning for din juleaften.

Frankrig har nemlig en stor produktion og eksport af ænder, og foreløbigt er 14 millioner ænder døde af fugleinfluenza.

Det betyder, at der er mangel på ænder, og den mangel kan man også mærke i Danmark.

Mangler en tredjedel

Hos Gråsten Fjerkræ har de langt fra det antal ænder, som de plejer at have på denne tid.

Normalt får virksomheden 30.000 gourmet-berberiænder til salg op til mortensaften og jul, men i år mangler en tredjedel.

- Det er svært at få fat i, og de, vi kan få, er ikke store nok på grund af fugleinfluenza, fortæller Alex Jensen, der er fabrikschef og medejer hos Gråsten Fjerkræ.

Normalt står kasserne med ænder stablet helt op til loftet hos Gråsten Fjerkræ. Sådan er det ikke i år - og måske heller ikke de kommende år.
Normalt står kasserne med ænder stablet helt op til loftet hos Gråsten Fjerkræ. Sådan er det ikke i år - og måske heller ikke de kommende år.
Foto: Hans Lausten

Han har været i branchen længe nok til også tidligere at have oplevet problemer med fugleinfluenza. I år er det værre end de andre år.

- Det er jo ti gange værre i år. Det er ikke kun ét sted, det er flere steder i Tyskland, det er i Frankrig, det er i Italien. Næsten over det hele, siger han.

En anden and

I supermarkedernes kølediske er der fyldt op med ænder, men det er ikke sikkert, at man kan få den and, man plejer at købe.

Det fortæller Palle Løgstrup, som er varehuschef i Føtex i Haderslev.

- Vi kan mærke fugleinfluenzaen ved, at der er nogle af de her ænder - blandt andet berberianden - som vi ikke kan skaffe i øjeblikket. Det er fordi, at store dele af bestanden er slået ned, siger han.

Berberiænder bliver svære at finde i køledisken i år.
Berberiænder bliver svære at finde i køledisken i år.
Foto: Hans Lausten

Færre ænder på markedet betyder også, at prisen stiger.

Tilbage ved Alex Jensen hos Gråsten Fjerkræ er der bekymring for, at fugleinfluenzaen i eksempelvis Frankrig ikke kun får konsekvenser i år.

- I Frankrig laver de jo størstedelen af alle berberiæg og -ællinger, som de eksporterer - også her til Danmark. Når der ikke er nok forældredyr, så er der heller ikke nok æg og ællinger. Så det bliver der ikke nok af næste år, siger han.