Kommune vil fjerne husejers nyrenoverede facade - men han nægter

Tønder Kommune har påbudt en husejer på Rømø at fjerne facadebeklædningen på sit nyrenoverede hus. En beslutning husejeren er uforstående overfor.

Hvad der skulle have været et byggeeventyr er endt i problemer for en husejer på Rømø. Johannes Kiil Jensen har gennem de sidste par år ombygget og renoveret et hus i Nørre Frankel på Rømø.

Men nu skal en del af facadebeklædningen pilles ned igen. I hvert fald hvis det står til Tønder Kommune. Johannes Kiil Jensen har modtaget et påbud om at fjerne den nederste del af facedebeklædningen, der består af komposittræ.

Lokalplanen for området tilsiger, at huse skal være beklædt med enten tegl eller træ. Ifølge lokalplanen: "må der til udvendige bygningssider og tagflader ikke anvendes brugte, eller andre materialer, som efter Tønder Kommunes skøn virker skæmmende". Og det forstår Johannes Kiil Jensen ikke meget af.

- Som jeg husker det fra lokalplanen, var det teglsten og beklædning med træ, man måtte bruge. Jeg har brugt komposittræ. Jeg tænkte, at det helt bestemt måtte gå ind under lokalplanen. 

Nu hvor der står, at der skal bruges træ, hvorfor har du så ikke brugt træ?

- Det består af 60 procent genanvendt træ, så jeg betragter det som træbeklædning, siger han.

Beklædningen var for et par uger siden på dagsordenen i Teknik- og Miljøudvalget. Her blev beslutningen, om at facaden skulle ændres, truffet.

Johannes Kiil Jensen hus på Rømø
Johannes Kiil Jensen kommer ikke til at efterleve kommunens krav uden kamp.
Foto: Privat

Plastiktræ eller rigtig træ

Udover at Johannes Kiil Jensen mener, at der ikke kan ses forskel på komposittræ og almindeligt træ, mener han også, der er et andet vigtigt aspekt i sagen.

- Man afviser et miljørigtigt materiale for et mindre miljørigtigt alternativ. Jeg synes ikke, almindelig trykimprægneret træ er ikke særligt miljøvenligt.

Hos Tønder Kommune er sagen dog ganske klar.

- Alle, der bor i området, skal følge lokalplanen. Ellers bliver det hele lovløst. Uanset hvor mange gode argumenter man har, skal man følge den, ellers skal lokalplanen laves om, siger Poul Erik Kjær, der er formand for Teknik og Miljøudvalget ved Tønder Kommune.

Johannes Kiil Jensen hus på Rømø
Johannes Kiil Jensen har selv tegnet og udtænkt renoveringen og indretningen af huset, som skal bruges til udlejning.
Foto: Privat

En klage på vej

Der er flere konklusioner fra mødet, som Johannes Kiil Jensen er uforstående overfor.

Under dagsordenpunktet står blandt andet: "Komposit- og fibercementmaterialer fremstår med en mere plastisk, blank overflade i en ensartet brunlig farve, som ikke har samme visuelle udtryk som naturligt træ."

- Jeg har tænkt mig at anke til planklagenævnet. Det er en usaglig afgørelse, de har truffet. De har skrevet, at det er blankt komposit, og det passer ikke, og det er heller ikke et brugt byggemateriale, forklarer Johannes Kiil Jensen.

Nu har kommunen givet dig et påbud. Gælder reglerne for dig?

- Det er et påbud, og jeg vil have det efterprøvet ved retten, om det kan være rigtigt. Hvis de får ret, gør jeg noget ved facaden, men det sker ikke uden kamp. Det er jo hul i hovedet.