Martin Hørløck går på scenen for det tyske mindretal ved MGP i Tønder

Repræsentanter fra 13 mindretal fra hele Europa er samlet i Tønder for at dyste om titlen som vinder af Liet International - et europæisk Melodi Grand Prix for mindretalssprog.

- Det bliver kanon. Simpelthen. Vi har gået og glædet os til det her i lang tid nu.

Forventningsglæden tilhører 28-årige Martin Hørløck. 

Med sin guitar om skulderen skal han sammen med sine to bandmedlemmer på scenen i Tønder Kulturhus i aften, hvor det europæiske MGP for regional og mindretalssprog løber af stablen.

- Vi er de første, der skal spille, så der kommer til at være knald på fra start, siger Martin Hørløck.

Det er som repræsentant for det tyske mindretal, at Martin Hørløch går på scenen i aften med sangen “Æ Nordschleswig-Lied”. En sang på halvt tysk og halvt sønderjysk.

- Jeg synes, det er en vigtig ting at bibeholde mindretalssprog og dialekter. Jeg er selv opvokset i et hjem, hvor vi snakkede sønderjysk, og med naboerne snakkede vi plattysk. Så det rigsdanske og højtyske kom først, da jeg startede i skole, siger grænsekunstneren.

Hyldest til sproglig mangfoldighed

Foruden Martin Hørløck er der 12 andre europæiske bands, der skal på scenen ved grand prix-finalen i aften. Fælles for dem alle er, at de synger på regional- og mindretalssprog.

- Vi har en stor mangfoldighed af sprog, og det vil vi gerne vise Tønder, grænselandet og resten af verden her i aften, siger Uffe Iwersen, der er koordinator ved Liet International.

Festivalen har rejst over hele Europa siden 2006 og er en af de største begivenheder til fremme af mindretalssprog. Sangkonkurrencen har været aflyst i både 2020 og 2021, men er nu tilbage. 

Det hele går løs klokken 19, hvor Martin Hørløck lægger ud med at give den gas foran de 500 publikummer i salen i Tønder Kulturhus og resten, der ser med online på YouTube og Facebook. 

Nedenfor kan du se, hvilke andre sprog, der er repræsenteret ved sangkonkurrencen. 

KunstnerSangSprog
Adri de BoerBliuw mar by myFrisisk
Billy FumeyU Port TitiFransk-provencalsk
Carolina RubirosaO teu camiñarGalicisk
Die TüdelbandWenn ik enen Wunsch harrPlattysk
DoriaROMAKorsikansk
Emanuele PintusGeniaSardinsk
Jimi HenndreckHeihupfaSydtyrolsk
Sofi and the BaladisRebutallaHebraisk
Martin HørløckÆ Nordschleswig-LiedSynnejysk/tysk
Martje Johannsen & Christoph HansenMaleenNordfrisisk
Roger ArgemíLa contradiccióCatalansk
YourdaughtersHudsultDansk
Samí

Sangerinden Doria fra Korsika vandt med sit band det europæiske Melodi Grand Prix for mindretalssprog med sangen 'Roma' fredag aften.