Minibus og naturen hjælper psykisk sårbare

Med en minibus, en fysiotereapeut og et samarbejde mellem Region Syddanmark og Tønder Kommune kommer psykisk sårbare borgere ud at motionere i naturen.

Når det føles, som om at alle i vinduerne stirrer på dig, kan det være svært at bevæge sig udenfor. Sådan oplever 36-årige Johannes Paulsen fra Agerskov det, hver gang han bevæger sig ud af døren.

- Nu er Agerskov jo ingen metropol, men den er stadig stor nok til, at jeg føler, der er nogen, der kigger ud af alle vinduer, fortæller Johannes Paulsen.

Den knugende fornemmelse var medvirkende årsag til, at han gennem en længere periode ikke kunne træde ud af døren derhjemme.

- I den tid endte jeg med at være i så dårlig form, at jeg kun kunne gå 200 meter, og så kunne mine ben ikke mere. Det var efter, at min sygdom havde taget et langt dyk, siger han. 

Men nu har kommunen taget et nyt hjælpemiddel i brug, i håb om at hjælpe borgere som Johannes Paulsen. En minibus og smuk natur.

Kæmpekommune

Tønder kommune er Sønderjyllands største arealmæssigt, men samtidig den kommune med færrest indbyggere. Der er altså langt mellem beboerne.

- Sundhed på hjul er et projekt, der er sat i søen for at tilgodese Tønder Kommunes geografi. Borgerne er spredt udover et kæmpeareal, og derfor kan det være svært at komme til de sundhedstilbud, kommunen har, forklarer sundhedskonsulent i Tønder kommune, Charlotte Lassen Olesen.

quote

I den tid endte jeg med at være i så dårlig form, at jeg kun kunne gå 200 meter, og så kunne mine ben ikke mere. Det var efter, at min sygdom havde taget et langt dyk.

Johannes Paulsen, Agerskov

Et andet formål med sundhedsbussen er, at få de psykisk sårbare borgere ud i naturen og motionere.

- Naturen har ingen fordringer. Du skal ikke komme i et bestemt sæt tøj for at træne i naturen. Du kan egentlig bare komme og gøre det, du vil. For det andet er der sanseindtrykkene, som gavner hjernen, siger sundhedskonsulenten.

Et samarbejde mellem Regionen og Tønder Kommune

Sundhedsbussen er blevet til i et samarbejde mellem Region Syddanmark og Tønder kommune. 

- Det, vi kan med det samarbejde, er, at kommunen stiller op med en fysioterapeut og den her minibus, og jeg kommer fra regionen og jeg ved noget om det at være pykisk sårbar. På den måde får vi kombineret to ekspertiser, så vi rammer de her borgere bedst muligt, fortæller Susanne Madsen, der er Social- og sundhedsassistent i det opsøgende psykoseteam i lokalpsykiatrien i Tønder.

Og både minibussen og naturen har også hjulpet Johannes Paulsen på vej. 

- Nu, hvor jeg regelmæssigt kommer ud med Sundhedsbussen, kan jeg sagtens gå de lange ture, siger han.