Mor til tre plejede selv at stå for julemad og gaver - men nu er det umuligt

På grund af inflationen har flere syd- og sønderjyder end nogensinde søgt julehjælp. Karina Vinblad er en af dem.

I otte år har 43-årige Karina Vinblad fra Tønder modtaget julehjælp. I år er hjælpen ekstra tiltrængt for hende og hendes tre børn.

For inflationen gør hver måned et større og større indhug på den i forvejen slunkne konto.

Derfor har hun torsdag hentet to flyttekasser med mad hos Rema 1000 i Tønder, hvor Frelsens Hær har delt julehjælp ud til i alt 187 familier i Tønderområdet.

Tidligere var der kun én flyttekasse, men på grund af inflationen udleverer Frelsens Hær i år to.

- Som det er nu, ville det være helt umuligt at holde jul med rigtig julemad og gaver. Jeg er så glad og taknemmelig for, at jeg kan få julehjælp, siger Karina Vinblad.

Frelsens Hærs julehjælp i 2022

Ansøgere om julehjælp slår rekorder i år. Bare hos Frelsens Hær har man modtaget 15.800 ansøgninger. Det skal ses i forhold til sidste år, hvor man modtog 11.270.

Siden 2020 har Frelsens Hær set en stigning på 70 procent i antallet af ansøgere. Frelsens Hær har valgt at inflationssikre deres julehjælp, så deres udgifter til hver enkelt "pakke" stiger med mindst ti procent i forhold til sidste år. Kombineret med det stigende antal ansøgere, er Frelsens Hær udgifter til julehjælp fordoblet fra 8 til 16 millioner fra sidste 2021 til 2022.

Hun har et barn på otte år og to udeboende børn på henholdsvis 18 og 21 år. De kommer hjem og holder jul og får dermed også glæde af indholdet i kasserne.

De indeholder blandt andet flæskesteg, medister, oksekød, brød, fløde, smør, frugt, chokolade, kaffe, the, sild, ost og kirsebærsauce.

quote

Jeg har aldrig stået i så presset en situation før

Karina Vinblad, Tønder

Værre end nogensinde

Når det i år er ekstra tiltrængt med julehjælpen, skyldes det inflationen.

For Karina Vinblad er i ressourceforløb og venter på at blive indstillet til førtidspension, så der er ikke meget at gøre med, når regningerne er betalt.

Hvor hun tidligere havde 5-6.000 kroner til rådighed, når alle regninger var betalt, har hun nu 1.500-2.000 kroner.

Elregningen er steget med 200 procent, og varmeregningen er steget med 60 procent.

Så med julehjælpen slipper hun for en del bekymringer.

- Det ville have presset mig og givet mig stress, hvis jeg ikke havde fået den hjælp. Jeg har aldrig stået i så presset en situation før, siger Karina Vinblad.

Derfor har hun det seneste halve år også fået akuthjælp fra Frelsens Hær, som henter overskudsmad hos supermarkederne i Tønder.

Mange beder om julehjælp

Og der er nok aftagere til julehjælpen.

Frelsens Hær oplyser, at der i år på landsplan har været 40 procent flere ansøgere til julehjælp sammenlignet med sidste år.

Frelsens Hær er ikke alene om at give julemad og -gaver ud til trængte familier. 

Flere velgørende organisationer i Danmark deler nemlig julehjælp ud, herunder blandt andre Dansk Folkehjælp, Røde Kors, Julehjælpen og Blå Kors.