Ny serie om Schackenborg: Tre mennesker holder Prins Joachims gamle slot i live

I en ny serie på TV SYD kan du få et indblik i tre personers arbejde med at drive Schackenborg Slot.

Hvem vil ikke gerne ind bag facaden på et slot?

Det kan du nu komme, for i den nye serie 'Schackenborg' følger TV SYD arbejdet med at åbne slottet i Møgeltønder for offentligheden. Serien sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD.

Men allerede nu kan du se det første afsnit ved at trykke her.

Indtil for 100 år siden var der 16 ansatte til at drive Schackenborg - i dag er der kun tre fuldtidsansatte, som også er hovedpersonerne i TV SYDs serie.

Direktøren

Trine Jepsen er direktør for Schackenborg Fonden. Det er hende, der står i spidsen for at åbne Schackenborg for offentligheden. Hendes mål er at gøre kulturen til en lige så vigtig indtægtskilde, som landbruget er.

Hvis Trine Jepsen ser bekendt ud, så er det måske fordi, hun har en fortid som sangerinde og musicalskuespiller. I 1999 vandt hun Melodi Grand Prix, og i 2001 vandt hun tv-programmet Popstars med popgruppen EyeQ, som hun var en del af. Senere blev hun direktør for Fonden Nørre Vosborg, som driver godset af samme navn i Nordvestjylland, inden hun kom til Schackenborg i 2019.

I serien ’Schackenborg’ følger vi Trines arbejde tæt – både på godt og på ondt. For siden hun startede i 2019, har coronaen været en altoverskyggende modspiller – ikke kun for hende, men for alle slottets ansatte.

Trine Jepsen er direktør for Schackenborg Fonden.
Trine Jepsen er direktør for Schackenborg Fonden.
Foto: Pressefoto.

Oldfruen

Som ethvert andet slot har Schackenborg en oldfrue. Men hvis du forestiller dig, at hun er en ældre, ugift dame, så kan du godt tro om igen. Schackenborgs oldfrue er nemlig kun 32 år. Hun hedder Christina Frühstük Hansen, og hun er oprindeligt uddannet tjener.

På spørgsmålet om, hvad hun så laver som oldfrue, er hendes svar:

- Det er lettere at spørge, hvad jeg ikke laver.

Christina Hansen har mange forskellige opgaver som oldfrue på Schackenborg.
Christina Hansen har mange forskellige opgaver som oldfrue på Schackenborg.
Foto: TV SYD

Efter at være blevet udlært fra Schackenborg Slotskro, hvor hun efterfølgende fik arbejde, blev hun spurgt, om hun ville være oldfrue på Schackenborg. Dét tilbud kunne hun ikke sige nej til. Alligevel har det været svært for den socialt anlagte oldfrue at omstille sig fra et job med en masse gæstekontakt til et arbejde, hvor hun i højere grad skal være selvkørende.

Du kan lære Christina endnu bedre at kende i portrættet af hende herunder.

Landbrugsmedarbejderen

Thorkild Morthorst Jensen er den sidste fuldtidsansatte. Med sine 41 år på stedet er han den person, der har været allerlængst på Schackenborg. Som landbrugsmedarbejder passer han landbruget, der omfatter knap 900 hektar jord.

Thorkild kom til i 1979 og var derfor på Schackenborg 14 år, inden Prins Joachim flyttede ind i 1993. Thorkild og prinsen fik naturligt et nært forhold, og landbrugsmedarbejderen har da også været til flere fester i kongehuset.

41 år har også betydet, at Thorkild bærer på mange historier fra sin tid på Schackenborg. Læs portrættet af ham herover, og få nogle af historierne.

Thorkild Morthorst Jensen har været landbrugsmedarbejder på Schackenborg Slot i 41 år.
Thorkild Morthorst Jensen har været landbrugsmedarbejder på Schackenborg Slot i 41 år.
Foto: Søren Madsen, SUM Film

800 års historie skal fortælles

Schackenborgs historie rækker dog meget længere tilbage end Thorkilds 41 år.

Første gang, en gård på Schackenborgs placering bliver omtalt, er i 1200-tallet. Siden da har der været utallige ejere af slottet - blandt andre biskoppen i Ribe, kongen, 11 grever og Prins Joachim.

Hans Schack med Prins Joachim på dagen i 1978, hvor Schackenborg blev overdraget til prinsen.
Hans Schack med Prins Joachim på dagen i 1978, hvor Schackenborg blev overdraget til prinsen.
Foto: Willy Lund/Ritzau Scanpix

I 1978 overdrog det barnløse grevepar Hans Schack den 6. og Karin Grete Olsen Schackenborg til Prins Joachim, der på dét tidspunkt var ni år gammel. Indtil prinsen havde afsluttet sin landmandsuddannelse og flyttede ind på slottet i 1993, var Schackenborg derfor i kongehusets eje.

I 2014 købte en fond bestående af nogle af de største danske virksomheder så Schackenborg af Prins Joachim.

Med fondens køb er det meningen, at slottet skal åbnes for offentligheden for at slottets lange historie kan fortælles til offentligheden. Det betyder blandt andet, at gæster kan komme til koncerter, foredrag og rundvisninger.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Når du har set serien og læst artiklerne om Schackenborg her på siden, kan det være, du har fået blod på tanden til at tage vores svære quiz om Schackenborg. Tryk herunder og se, hvor meget du ved om slottet i Møgeltønder.

Du kan selvfølgelig også bare prøve med det samme, hvis du føler dig uovervindelig. God fornøjelse!