Sanketur, suppe og stuvning: Et grønt pift fra 1800-tallet skal pirre nysgerrigheden

I går handlede det om "Bondens disk i 1800-tallet" i et arrangement, som Museum Sønderjylland afholdt.

Sanketur, suppe og stuvning var nøgleordene ved Vadehavet ved Højer i går. 

Dagens emne var "Bondens disk i 1800-tallet", og 30 mennesker var derfor mødt op for at samle urter og planter, der skulle omdannes til mad over et bål. 

-  Jeg synes, det er dejligt at komme med på sådan en tur, hvor man både får information om området og får mulighed for at tage lidt med hjem og lave noget mad, siger Mette Bossen Linnet, der er deltager i arrangementet. 

METTE
Foto: "Line Sahl, TV SYD"

Øverst på samlelisten stod urten syre, der skal bruges til den traditionelle sønderjyske suramsuppe. Udover en masse viden om planter og urter blev arrangementet kombineret med historisk formidling for at gøre deltagerne klogere på Vadehavets historie.

Stort spisekammer

Vadehavet har nemlig altid været et stort spisekammer. Det skaber stor glæde hos enhedslederen for Museum Sønderjylland, Merete Essenbek, at folk interesserer sig for naturen, kulturen og historien.

- Det er skønt. Folk er glade for at være ude igen, og afstand er der jo masser af, så det behøver vi ikke at bekymre os om. Spritten er også på bordet, så vi skal nok spritte af, siger hun til TV SYD. 

Mad over bål

I alt var omkring 30 mennesker med til Museum Sønderjyllands arrangement.

- Det giver ny inspiration, synes jeg. Sådan noget som urter er rigtig svært at blive klog på i en bog, så det er en god idé at komme ud og få praktisk erfaring, siger Mette Bossen Linnet.

Mere natur på programmet

Udover hvordan og hvilke urter der kan plukkes, bliver gruppen også klogere på områdets historie og kultur. 

Merete Essenbek er enhedsleder for Museum Sønderjylland.
Merete Essenbek er enhedsleder for Museum Sønderjylland.
Foto: "Line Sahl, TV SYD"

- Jeg håber, de kommer igen. Jeg håber, de løfter blikket fra jorden, ser ud i landskabet og siger: "Ej, der er også en gravhøj. Jeg ved, hvordan digerne er kommet til. Jeg ved, hvordan der så ud for 15.000 år siden, da isen forsvandt". 

Hun tilføjer:

- Så det er både en viden, man får ind, men det er også helt almindelig dannelse, som vi alle har brug for for at holde af det land, vi bor i, siger Merete Essenbek, der er enhedsleder for Museums Sønderjylland.