Skoleelever skal færdes i grupper med lærer ved siden af asylcenter
På Skærbæk Realskole savner man forud for skolestart kommunikation fra kommunen og Asylsyd, efter beboere hos skolens nabo, asylcentret, har skabt uro i byen.
Normalt er det blot de sidste praktiske opgaver og planer, der skal tages hånd om i ugen op til skolestart. Denne sommer har situationen dog været noget anderledes for Tina Israelsen, der er skoleleder på Skærbæk Realskole.
- Jeg kørte først hjem klokken 20:00 i går aftes, fordi jeg måtte betrygge forældre og lærere forud for skolestart, forklarer skolelederen.
Grundet Skærbæk-borgernes ubehagelige oplevelser med asylansøgere bosat på den gamle distriktsskole, som realskolen deler matrikel med, har de følt sig nødsaget til at agere.
Det kommer dog som en pludselig opgave, som skolen savner at have fået instrukser og viden om.
- Det var først i mandags, at vi hørte om problemerne gennem Facebook. Vi har altid fået at vide, hvilken dato asylansøgerne kommer og hvornår de går. Det har vi ikke denne gang, og det undrer mig, lyder det fra Tina Israelsen.
Først regnede hun med, at de pågældende asylansøgere ville have forladt asylcentret før skolestart, da de, ifølge hende, normalt opholder sig på centret i fire uger.
Efter kontakt til AsylSyd erfarede hun dog, at det ikke var tilfældet.
Derfor måtte lærere og skoleledelsen hurtigt få lagt en plan for, hvordan de kunne sikre, at forældre og elever er trygge, når skolestarten indfinder sig. Hendes indbakke var nemlig bugnende med spørgsmål.
I den proces undrer hun sig over, at kommunen ikke har informeret om, hvordan skolen bør forholde sig.
- Hvis bare vi havde fået information, så havde alt været godt. Det eneste vi kunne gøre var at spørge, hvad der kunne gøre folk trygge, og så reagere ud fra det, fortæller Tina Israelsen.
Den foreløbige forklaring, som skolelederen har fået fra AsylSyd er, at grundet den aktuelle store mængde flygtninge, så er behandlingstiden øget og medarbejderne mere travle. Dette anerkender hun, men finder stadig kommunikationen mangelfuld.
AsylSyd anerkender oplevelsen
Hos AsylSyd, der driver asylcentret i Skærbæk, er proceduren normalt, at man informerer skolen, hvis man lukker helt ned eller åbner op for beboere.
- Vi plejer at informere, når hele centret enten lukker ned eller åbner op igen. I perioder er der folk, der kommer ind og ud hver uge, så det informerer vi ikke om, forklarer asylchef hos AsylSyd, Niels Bøgskov Frederiksen.
Dog kan han ikke udelukke, at der kan være sket en fejl i kommunikationen med skolen, da centret, som genåbnede i efteråret 2023, kortvarigt 'holdt pause' i februar og marts.
Niels Bøgskov Frederiksen og medarbejderne på asylcentret er alle påvirkede af situationen og anerkender, hvis skolen og borgerne føler, at kommunikationen har været mangelfuld.
- Jeg er ked af, hvis skolen eller andre føler, at de ikke er blevet kontaktet. Jeg anerkender følelsen af manglende kommunikation, og vi tager en snak med skolen om, hvordan vi gør fremadrettet, siger asylchefen.
Initiativer skaber tryghed
Efter henvendelser fra utrygge forældre og lærere, der har erklæret sig utilpasse ved at skulle agere gårdvagt ved skolestart, har Skærbæk Realskole iværksat en række initiativer.
- To minutter efter vi delte beskeden om initiativerne, kom der mange beskeder ind om, at forældre, elever og lærere nu føler sig mere trygge, fortæller Tina Israelsen.
Flere forældre har sågar tilbudt sin tilstedeværelse, når eleverne færdes i skolegården.
- Jeg har takket forældrene, men jeg håber og tror ikke på, at det bliver nødvendigt. Jeg tror heller ikke, at nogen overfalder vores elever, men vi må bare tage vores forholdsregler. Det er blotteri og alt sådan noget, som borgerne har oplevet, og det skal børnene ikke udsættes for. Derfor forebygger vi, forklarer skolelederen.
Eleverne vil den kommende tid ikke færdes alene, men i grupper ført an af en lærer. Det sker, når de skal til undervisning på den fælles matrikel eller til svømning, som foregår uden for skolen.
Hvorvidt initiativerne bidrager til øget frygt, er skolelederen ikke sikker på.
- Om initiativerne er for meget eller lidt, det ved jeg ikke. Måske er det hele også bare blevet en stor historie, men vi tager hellere vores forholdsregler, og vi er klar til på mandag, afslutter Tina Israelsen.
Skolelederen forklarer, at kommunikationen med Asylsyd og politiet nu er rigtig god. Skolen har ikke tidligere oplevet problemer med asylansøgere eller Asylsyd, tværtimod har dialogen og omgangen med asylcentrets beboere hidtil været godt.
Borgmester vil bedre kommunikation
Borgmester i Tønder Kommune, Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti) fortæller til TV SYD, at han anser det som en ny situation, der opstod i mandags, hvor det kom frem, at disse ubehagelige oplevelser har fundet sted.
Da der har været flygtninge på centret sideløbende med skoleåret, var det ikke forventet, at der ville opstå problemer, hvorfor kommunen ikke har set anledning til at informere.
- Hvis Tina Israelsen savner bedre kommunikation, vil vi rette op på det. Hvis borgere eller institutioner føler, at de mangler noget, så må de også gerne opsøge det ved at forespørge kommunen, fortæller borgmesteren.