100-året for kongen og den hvide hest skal markeres

Når 100-året for Genforeningen i 1920 skal markeres, bliver det ikke kun for sønderjyderne - men skal være en fest på tværs af grænsen.

På det seneste møde i det sønderjyske koordinationsudvalg tog borgmestrene initiativ til at forberede 100-året for genforeningen i 1920. De sønderjyske borgmestre vil invitere til en bred deltagelse i planlægningen af begivenhederne.  
 

- Vi finder det helt naturligt, at det er de sønderjyske kommuner, der tager ansvar for markeringen af 100-året for genforeningen. Og vi finder det lige så naturligt, at markeringen skal foregå på tværs af grænsen. Vi lever i et stærkt grænseland, der siden 1920 har udviklet sig til et forbillede for fred og forsoning efter vanskelige nationale konflikter. Vi kan fortælle historien om løsningen på en problematik, der desværre stadig er højaktuel mange andre steder i verden, siger borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck (V).

Det sønderjyske koordinationsudvalg, der består af borgmestrene i de fire sønderjyske kommuner, nedsætter i første omgang et præsidium for markeringen. Invitationen til deltagelse i præsidiet sendes blandt andet til Grænseforeningen, Region Syddanmark, repræsentanter fra mindretallene nord og syd for grænsen, erhvervslivet, Museum Sønderjylland, Vejen og Kolding kommuner.