TV der bevæger dig

3F forlanger overenskomst: Nu er det sidste gang Tage får hentet mælk

Den sønderjyske mælkeproducent Tage Laustsen nægter at indgå overenskomst med 3F. Nu laver fagforeningen blokade, så han ikke kan få hentet sin mælk.

3F har sørget for at Tage Laustsen ikke får hentet mælk fra sine 900 køer efter i aften. Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2017

I aften er det sidste gang, at Tage Laustsen fra Løgumkloster får hentet mælken fra sine knap 900 malkekøer. Arbejdsretten har i forrige uge nemlig givet 3F lov til at lave blokade. Det betyder, at Arla, der normalt henter mælk hos Tage Laustsen, ikke må tage imod hans mælk.

- Det er jo rene Putin-metoder, siger Tage Laustsen til TV SYD.

Grunden til hele miseren er, at Tage Laustsen ikke vil tegne en overenskomst, der sikrer hans ansatte løn- og arbejdsvilkår.

Der er ingen, der tvinger Tage Laustsen til noget. Hvis han vil underbyde det danske arbejdsmarked, er det hans valg. Det har han ret til. Men så må han tage konsekvensen af det,

Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær, Den Grønne Gruppe 3F.

Tage Laustsen har 20 udenlandske ansatte, der arbejder til mellem 100-115 kr. i timen. Ifølge 3Fs overenskomst er startlønnen for medarbejdere, der passer køer, 138 kr. pr. time.

- Det er jo ikke rimeligt, at mine medarbejdere kommer her og får 140 kr i timen uden at kende landbruget og uden at kunne tale dansk, når kassedamen i en dansk butik får 118 kr. i timen, siger han til TV SYD.

Men er det ikke løndumping?

- Nej, det mener jeg ikke. Der bliver jo heller ikke taget hensyn til, at det er meget billigere at bo og leve her i Sønderjylland sammenlignet med f.eks. København, siger Tage Laustsen.

3F er helt uenig.

Læs også 3F afblæser konflikt med landets største mælkeproducent

- Der er helt klart tale om løndumping her. Vi går ikke ned i decimaler, men det her drejer sig om mange penge, siger Morten Fischer-Nielsen, der er forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe under 3F.

Selvom 3F har ret til at afskære Tage Laustsen fra, at Arlas chauffører kan hente hans mælk, må han gerne indgå en aftale med et tysk mejeri. Det har da også været i Tages overvejelser, men han har endnu ikke et samarbejde med et mejeri syd for grænsen. 

- Mælkeprisen i Tyskland er kun halvt så god som herhjemme. Det kan jeg ikke leve af. Tiden må vise, hvad jeg gør. Det kan godt være, at det ender med, at jeg må give op, fortæller han.

- Der er ingen, der tvinger Tage Laustsen til noget. Hvis han vil underbyde det danske arbejdsmarked, er det hans valg. Det har han ret til. Men så må han tage konsekvensen af det, siger Morten Fischer-Nielsen.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har støttet Tage Laustsen økonomisk i retssagen mod 3F og tager dyb afstand fra, at 3F afskærer landmanden fra at få hentet sin mælk.