Autist er berettiget til pension – men bliver jobprøvet

Kommunernes forsøg på at presse unge handicappede mennesker ud på arbejdsmarkedet tager overhånd. Det mener et forældrepar i Tønder.

Forældrene til 21-årige Sebastian Wind Pedersen har søgt pension til deres søn. Han er infantil autist - og med en IQ på 76 er han også det man kalder retarderet.

Men lige nu tvinger hans kommune, Tønder Kommune, ham ind i et afklaringsforløb som de gerne ser ende i et job. Der er bare et problem. Den unge mand magter ikke at passe det.

- Det kommer på et dårligt tidspunkt. For jeg skal rimeligt meget de kommende par uger. Jeg skal til at flytte og går rigtig meget andet igennem, som er rigtig stressende. Men det kan jeg ikke fortælle mere om, siger Sebastian Wind Pedersen til TV SYD.

Tønder Kommune forlanger at han skal møde op én time hver mandag på kommunens kompetencecenter. Men de første fire uger har hans støttepædagoger måttet sygemelde ham hver gang.

quote

For os er det at slå på en der ligger ned i forvejen - og det synes vi ikke er rimeligt.

Maj-Britt Pedersen, Sebastians mor

Så det er et par bekymrede forældre, der ser til mens deres ældste søn slås med at overvinde sit handicap og komme afsted til arbejdsprøvning.

- Vi er frustrerede over at han skal igennem sådan et forløb, når vi ved på forhånd - og har stående gang efter gang - at han ikke magter det. For os er det at slå på en der ligger ned i forvejen - og det synes vi ikke er rimeligt, siger Sebastians mor Maj-Britt Pedersen. 

Tønder Kommune kan ikke udtale sig i den konkrete sag, men fastholder at alle borgere skal have deres arbejdsevne afklaret, hvis de ønsker pension.

- Ifølge beskæftigelsesloven skal alle borgere igennem en jobafklaring og det er helt normal praksis i Tønder Kommune, forklarer fagchef for Sundhed og Arbejdsmarked i Tønder Kommune, Anne Mette Dalgaard, til TV SYD. 

Sebastian Wind Pedersen er infantil autist og retarderet.
Sebastian Wind Pedersen er infantil autist og retarderet.
Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

For Sebastian Wind Pedersen er hans afklaringsforløb ved at udvikle sig til endnu et nederlag. Og hans forældre frygter at presset igen bliver for stort - det har de nemlig oplevet før.

- Forrige år tog han piller. Der var han ude i en lignende situation, hvor det hele væltede for ham, slutter Maj-Britt Pedersen.

I Tønder Kommune er køreplanen for Sebastian Vind Pedersen at han efter sit afklaringsforløb skal i gang med et ressourceforløb. Det kan vare fra et til fem år.