Bytur i Tønder med dunk på hovedet

Et glas vand tapper vi danskere fra hanen. Men i dag i Tønder blev det demonstreret, hvordan mange afrikanere kommer ud for noget af en prøvelse, når de skal have vand. De skal gå efter det, og de skal ofte gå langt - flere gange om dagen.

Det ville Røde Kors i dag minde sønderjyderne om i forbindelse med en mindre vand-happening i Tønder centrum. Røde Kors ville have danskerne til at tænke mere på, hvad vand egentlig betyder ? især for dem, der har meget lidt. Derfor var afrikanske kvinder mødt op i traditionelle klædedragter for at demonstrere, hvordan en 20 liter tung vanddunk bæres på hovedet ? ligesom tusindvis af kvinder i Afrika gør det hver dag.
 
Kvinder i Afrika går i gennemsnit seks kilometer efter vand hver dag. Ifølge FN bliver det til 40 millioner timer om året, som kunne være brugt på at tjene penge, dyrke jorden for at skaffe mad eller på at gå i skole. 

Rent vand for 20 kroner

Nysgerrige borgere kunne også få lov til at prøve, hvor svært det er at balancere med 20 liter vand på hovedet. De kunne få gode råd af en kvinde, der flygtede fra Congo til Uganda, hvor hun to gange hver dag gik 12 kilometer for at hente 20 liter vand.
 
Røde Kors ville fortælle, at for kun 20 kroner kan Dansk Røde Kors give et menneske i Afrika rent vand i et år. I løbet af de sidste fem år har Dansk Røde Kors været med til at hjælpe en million afrikanere til at få rent vand.
 
- Det kræver ikke ret meget at give mennesker i Afrika langt bedre mulighed for at få et bedre liv. Og rent vand er afgørende, hvis vi skal ruste Afrikas svageste til at klare sig selv, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.