Danskerne kører efter momsen

Danskerne kører efter moms-besparelsen, når de drager i tusindtal syd for grænsen for at købe fødevarer. Det viser en undersøgelse, som TV SYD har lavet.

Danske politikere, bl.a. socialdemokraten Benny Engelbrecht, har argumenteret for, at det ikke er momsen, som styrer grænsehandelen, men at danske butikker tjener for meget. Det modbeviser TV SYDs tal fra i dag.

TV SYD har i dag købt ti fødevarer i den danske brugsbevægelses discountbutik, Fakta. i Tønder. Og præcis de samme ti varer i den ene af kædens to, nye butikker syd for grænsen.

Og hvis man ser bort fra moms-forskellen, er de ti varer 4,7 pct. billigere syd for grænsen.

Den samledes pris i Danmark - uden moms og afgifter - var 132,45 kr. Prisen i Fakta syd for grænsen var 126,20 kr. Altså en besparelse på lidt over seks kroner - eller 4,7 procent.

TV SYD har bedt Allan Filbert om at regne tallene ud. Han lever af at holde øje med priserne på begge sider af grænsen i Grænseguiden.

Han mener, at det er helt bevidst, at der kun er momsen til forskel på Faktas priser nord og syd for grænsen. Allan Filbert er overbevist om, at Fakta bliver nødt til at sætte priserne yderligere ned i den komende tid.

Momsen på fødevarer er kun 7 procent i Tyskland - og 19 pct. på øvrige varer. I modsætning til Danmark, hvor vi betaler 25 pct. til staten på hvert eneste indkøb.

Men Benny Engelbrecht afviser i TV SYD at se på momsen.

Grænsehandelen - som politikerne har været meget opmærksomme på - er kun en brøkdel af problemet med grænsehandel, siger han. Og det vil ikke kunne retfærdiggøre en to-cifret milliardudgift for staten ved at sætte den danske moms ned, argumenterer Benny Engelbrecht.