TV der bevæger dig

Demens-venner aflaster pårørende

I Tønder Kommune matcher de kommunale embedsmænd demente med besøgsvenner. Meningen er, at de frivillige skal aflaste de pårørende til demente.

02:01

Inga Simonsen og Karin Christensen er blevet veninder - Inga er besøgsven for Karin, men betragter ikke Karin som dement Video: Finn Grahndin, TV SYD.

Inga Simonsen og Karin Christensen er blevet veninder - Inga er besøgsven for Karin, men betragter ikke Karin som dement Foto: Finn Grahndin, TV SYD.

Inga Simonsen er demensven for Karin Christensen - de er blevet veninder. Foto: Finn Grahndin, TV SYD.

1 af 3

Når demente får besøgsvenner, opstår der ofte nære venskaber. Karin Christensen er dement og fik Inga Simonsen som besøgsven. Nu er de veninder.

Inga har lært mig at strikke igen, og hun er så sød og rar. Hun er årsag til, at jeg er her endnu

Karin Christensen, dement, Abild

Sjovt nok viste det sig, at Karin og Inga kun bor cirka 50 meter fra hinanden i den lille by Abild i Tønder Kommune. Men før kendte de ikke hinanden.

Ideen er, at besøgsvennerne skal hjælpe de pårørende, som ofte bruger megen tid og energi på at hjælpe et dement familiemedlem. Lige fra at  snakke over en kop kaffe til at sørge for, at hverdagen kan klares med de mange gøremål. 

For både Karin Christensen og hendes mand Henning Christensen betyder Ingas venskab og besøg alt.

Det har betyder, jeg har kunnet blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Ellers havde jeg været tvunget til at stoppe

Henning Christensen, ægtefælle, Abild

- Inga har lært mig at strikke igen, og hun er så sød og rar. Hun er årsag til, jeg er her endnu, og jeg elsker, når hun kommer på besøg, siger Karin Christensen.

Også Henning Christensen synes, han har meget at takke Inga Simonsen for. 

- Det har betyder, jeg har kunnet blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Ellers havde jeg været tvunget til at stoppe, så det er skønt for både min kone og for mig, fortæller Henning Christensen.

Jeg betragter faktisk ikke Karin som en dement. Hun er mere en veninde, og så hjælper jeg hende, hvor hun har sine huller

Inga Simonsen, demensven, Abild

Inga Simonsen er ikke den eneste, som er demensven i kommunen. I Tønder har 655 borgere meldt sig til ordningen. Kommunen er en af de første i Danmark, som forsøger sig med demensvenner, og i første omgang kører i et år. 

Også Inga Simonsen nyder venskabet med Karin Simonsen. 

- Jeg betragter faktisk ikke Karin som en dement. Hun er mere en veninde, og så hjælper jeg hende, hvor hun har sine huller, siger Inga Simonsen.

Alzheimerforeningen står for projektet med økonomisk støtte fra Sundhedsstyrelsen. Også Horsens Kommune er med i pilotprojektet.