TV der bevæger dig

Drikkevand forurenet med bly i Tønder

Børn og gravide bør ikke drikke vandet i Tønder. Vandet er forurenet med bly, som på længere sigt udgør en sundhedsrisiko. Og bly forsvinder ikke ved kogning af vandet.

06:42

Hvis man ikke betaler, lukker Esbjerg Forsyning for vandet.

1 af 2

Blyforureningen i Tønder stammer fra private vandrør af bly - eller private stikledninger af bly. Installationer med bly optræder typisk i huse, der er bygget før 1950.

Over grænseværdien

Grænseværdien for bly i vandet er i dag 10 mikrogram pr. liter. I Tønder er der fundet værdier mellem 5,5 og 52 mikrogram pr. liter.

Embedslægen har udsendt advarslen om vandet i nogle af de ældre huse i Tønder. Han gør opmærksom på, at blyet IKKE forsvinder ved kogning!

Ikke akut fare

Embedslæge Henrik Hansen understreger, at der ikke er fare for blyforgiftning ved at drikke vandet. Men bly kan ophobes i kroppen - og udskilles kun langsomt.

Hvis man gennem mange år drikker blyholdigt vand, risikerer man nyreskader og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Også produktionen af æg- og sædceller kan påvirkes, noterer Henrik Hansen.

Installationer bør skiftes

Embedslægen har anbefalet, at installationer af bly udskiftes snarest muligt.

Tønder kommune er i gang med en samlet plan over, hvor der er risiko. Det hele skal bruges i en handleplan.

Men først i løbet af næste år vil de sidste installationer være udskiftet.

Må godt bruges til bad

Drikkevandet kan godt bruges til andre formål end at drikke. F.eks. må borgerne gerne tage bad, vaske op, børste tænder, skylle grøntsager eller koge kartofler.

Embedslægen råder til at bruge koldt vand fra hanen til madlavning - og lade vandet løbe lidt, inden det bruges.

Drik ikke vandet!

Derimod frarådes det alle at koge pasta, ris og andre madvarer, som opsuger meget vand. Og alle bør drikke så lidt som muligt af det forurenede vand. Børn, gravide og ammende kvinder bør slet ikke drikke vand med bly...!

TV SYD sætter i aften fokus på den omfattende forurening i Tønder.

Under links kan du se kommunens hjemmeside, en liste over gader, hvor der kan være problemer, embedlægens anbefalinger og Tønders handleplan.