Ekspert opfordrer autist til at melde kommune til politiet

21-årige Sebastian Wind Pedersen burde politianmelde Tønder Kommune for at jobprøve ham, selvom han er berettiget til pension, mener ekspert i socialret.

Forældrene til den 21-årige Sebastian Wind Pedersen fra Tønder har søgt pension til deres søn, som er infantil autist og retarderet. Men det har nu ført til, at Tønder Kommune har sendt ham i et afklaringsforløb, som skal afsøge hans arbejdsevne.

Problemet er dog, at den unge mand ikke magter at passe afklaringsforløbet. Og det presser både forældre og Sebastian Wind Pedersen selv.

quote

For os er det at slå på en, der ligger ned i forvejen.

 Sebastians mor Maj-Britt Pedersen.

- Det kommer på et dårligt tidspunkt. Jeg skal til at flytte og går rigtig meget andet igennem, som er rigtig stressende, siger Sebastian Wind Pedersen til TV SYD.

- Vi er frustrerede over, at han skal igennem sådan et forløb, når vi ved på forhånd - og har stående gang efter gang - at han ikke magter det. For os er det at slå på en, der ligger ned i forvejen - og det synes, vi ikke er rimeligt, siger Sebastians mor Maj-Britt Pedersen.

Burde politianmelde kommunen

Mette Heap mener, at Tønder Kommune bør anmeldes til politiet, fordi kommunen ikke følger reglerne og tildeler Sebastian Wind Pedersen førtidspension.  Hør hende forklare hvorfor her.

Og de får nu opbakning fra cand. Jur. med speciale i socialret og ejer af "Din Socialret", Mette Heap. Hun siger til TV SYD, at Tønder Kommune bør anmeldes til politiet, fordi kommunen ikke følger reglerne og tildeler Sebastian Wind Pedersen førtidspension.  Personer med Sebastian Wind Pedersens diagnoser skal ikke igennem de sædvanlige afklaringsforløb og ressourceforløb, som ellers kræves forud for tildeling af førtidspension. Det slår flere principielle afgørelser fra Ankestyrelsen fast.

quote

På et eller andet tidspunkt bliver nok nok, og infantil autister og deres familier ødelægges af det her.

Cand. Jur. med speciale i socialret, Mette Heap.

- Jeg mener faktisk man burde politianmelde kommunen, siger Mette Heap til TV SYD og uddyber:

- På et eller andet tidspunkt bliver nok nok, og infantil autister og deres familier ødelægges af det her. Så længe kommunerne bare læner sig tilbage og bliver ved med at sige, vi overholder skam lovgivningen, så tager det her aldrig nogen ende.

Alle skal igennem en jobafklaring

Tønder Kommune kan ikke udtale sig i den konkrete sag, men kommunen fastholder, at alle borgere skal have deres arbejdsevne afklaret, hvis de ønsker pension.

- Ifølge beskæftigelsesloven skal alle borgere igennem en jobafklaring og det er helt normal praksis i Tønder Kommune, forklarer fagchef for Sundhed og Arbejdsmarked i Tønder Kommune, Anne Mette Dalgaard, til TV SYD. 

Og Ankestyrelsens afgørelser gælder ikke for jer?

- Jo, jo. Det gør de bestemt. Men vi er stadigvæk nødt til at kende borgerne generelt på deres funktionsevne.

Sebastian Wind Pedersen er berettiget til pension - men bliver i stedet sendt i jobafklaring.
Sebastian Wind Pedersen er berettiget til pension - men bliver i stedet sendt i jobafklaring.
Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

Ikke nok at gå til Ankestyrelsen

En anden mulighed, Sebastian Wind Pedersen og forældrene har, er at gå til Ankestyrelsen. Det kan dog give nye frustrationer, mener Mette Heap.

- Det kunne også være en god idé, men efterhånden tænker jeg: Hvad hjælper det, at den så ligger der i 10 måneder - og hvad sker der med Sebastian de ti måneder? Kan han fungere, der hvor han skal hen, og er han i stand til at betale udgifterne? Jeg tænker, at hvis forældrene overhovedet har overskud, så skal de sætte foden ned nu og sige, at nok er nok, siger Mette Heap og gentager sin opfordring:

- Jeg vil anbefale dem at politianmelde kommunen, og jeg vil godt hjælpe dem med det.

I Tønder Kommune er køreplanen for Sebastian Vind Pedersen, at han efter sit afklaringsforløb skal i gang med et ressourceforløb. Det kan vare fra et til fem år.

TV SYD fortalte om Sebastian Wind Pedersen i torsdags. Se hele indslaget med ham, forældrene og Tønder Kommune her:

Kommunernes forsøg på at presse unge handicappede mennesker ud på arbejdsmarkedet tager overhånd. Det mener et forældrepar i Tønder. Deres 21-årige autistiske søn har søgt pension og nu gennemgår han et afklaringsforløb som gerne skulle ende i et job - et forløb den autistiske mand ikke magter.