TV der bevæger dig

Far & søn nørder sammen ved computeren

Foreningen Coding Pirates forbereder børn og unge på en teknisk fremtid. I Tønder nørder Jannick og hans far Alfred sammen på fjerde sæson.

00:44

Jannick Jørgensen og hans far Alfred nørder sammen en gang om ugen i foreningen Coding Pirates i Tønder. Video: Hans Lausten, TV SYD

13-årige Jannick Aakjær Jørgensen har designet en nøglering på computeren, og nu skal den skæres ud i rød plastic i laserskæreren. Med god hjælp fra far Alfred.

Far og søn har meldt sig ind i Coding Pirates Tønder, der er en lokalforening af et nationalt netværk af teknologiinteresserede børn, unge og voksne med samme hobby: nemlig kodning og kreativitet på computer.

Jeg har tænkt på enten at blive programmør eller ingeniør, og der er det rigtig vigtigt at kunne sådan noget her.

Jannick Jørgensen, 13 år, Toftlund

Fremtidens ingeniører og programmører får her en tidlig fært af robotter og 3D-printere, så de er klædt på til fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet.

Jannick er et af de børn, der har været heldig at finde sit frirum mellem robotter og 3D-printere. Han er en gang om ugen med sin far i Coding Pirates i Tønder, som han har været en del af i fire år efterhånden.

Coding Pirates Denmark

  • En national forening med lokalforeninger rundt i Danmark.

  • Formålet er at styrke børn og unges it-kompetencer og kreativitet. Bl.a. igennem faste klubaftener, workshops og online kollaboration samt udvikling af dedikeret undervisningsmateriale.

  • Medlemmerne er børn og unge samt voksne frivillige med en it-baggrund.

  • Læs mere på foreningens hjemmeside.

Se mere

- Det er ikke lige noget, man lærer i skolen, det er også derfor, det findes. Så man kan sige, at det vil jeg gerne lære, og derfor lærer jeg det her, fortæller Jannick, der har en klar plan med Coding Pirates.

- Jeg har tænkt på enten at blive programmør eller ingeniør, og der er det rigtig vigtigt at kunne sådan noget her, så derfor er det en god start og et godt boost for at få mig videre, siger han.

Læs også I Rockwool og Hydro er robotterne blevet gode kollegaer

Far & søn-tid

Foreningen Coding Pirates har eksisteret i fem år, og i Syd- og Sønderjylland er der fuld fart over tastaturet for kodepiraterne. Der findes ni lokalafdelinger med omkring 164 pladser - alligevel er der venteliste - lige nu venter omtrent 46 børn på at komme til at nørde med resten af klubbernes medlemmer.

- Vi var på venteliste i noget tid, men så kom jeg med og har nu været her i nogle sæsoner, fordi jeg synes, at det er spændende at kunne nørde, fortæller Jannick, der sammen med sin far kører en halv time mellem hjemmet ved Toftlund og Coding Pirates.

Jannick Aakjær Jørgensen og hans far Alfred nørder sammen i foreningen Coding Pirates i Tønder. Foto: Hans Lausten, TV SYD

Det giver mening for Jannicks far, Alfred, at deltage sammen med sønnen i stedet for blot at aflevere og hente ham.

- Så kunne det bedst betale sig at melde sig som frivillig, og nørderiet hernede ligger inden for mine egne interesser alligevel, så det lå lige for, siger Alfred Jørgensen og tilføjer:

- Med den køretur, vi alligevel har ud af det, har vi far-søn-tid, hvor vi får snakket om alle mulige andre ting end Coding Pirates, siger han.

Da laseren næsten er færdig med nøgleringen, siger Alfred til sin søn:

- Der er lige nogle ting, der skal rettes, så vi kommer helt igennem med skæringen, men det lykkes næste gang. ikke?

- Jo, svarer sønnike.

Læs også Flere robotter - flere ordrer - flere job

Mest sete på tvsyd.dk