Gift i hjertemuslinger i Vadehavet

Fødevarestyrelsen fraråder private at samle og spise muslinger samt østers fra Vadehavet. Der er fundet for høje koncentrationer af skaldyrsgift.

Fundet af skaldyrsgift i hjertemuslinger får Fødevarestyrelsen til at fraråde alle private at indsamle og spise muslinger og østers i Vadehavet - farvandet syd for Esbjerg.

Skaldyrsgift

Det er forhøjede koncentrationer af algen Dinophysis acuminata samt diaréfremkaldende skaldyrsgift over grænseværdien, der er baggrund for advarslen.

De kedelige giftkoncentrationer er fundet i prøver af hjertemuslinger høstet i Vadehavet vest for Fanø, oplyser Fødevarestyrelsen.

Da vandstrømme kan føre algerne til andre områder i Vadehavet, fraråder Fødevarestyrelsen private at samle og spise muslinger og østers i Vadehavet.

Diarre og opkastninger

Symptomerne på forgiftningen er ud over diaré, opkastninger, svimmelhed og mavesmerter. Der går mellem 30 minutter og fire timer, fra man har spist muslingerne og østerserne, til symptomerne viser sig. Det kommercielle fiskeri i området er lukket. Derfor gælder advarslen ikke muslinger og østers, der er købt i butikker.