Guldsjakal dræber lam i Sønderjylland

En guldsjakal har dræbt et lam på en gård ved Skærbæk.

Der er atter en guldsjakal på spil i Sønderjylland. Det er netop blevet dokumenteret, at en guldsjakal har dræbt et lam på en gård i Skærbæk, og DNA-prøver på drabet af to andre lam er i øjeblikket til test. 

- Vi har kendskab til, at der er en guldsjakal på spil på disse kanter, lyder det fra vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet.

Det var den 2. oktober, at en guldsjakal dræbte et lam på en gård ved Skærbæk. To dage efter var den formentlig på spil igen, da en gård i nærheden også fik dræbt to lam. 

- Vi afventer resultatet af DNA-prøverne, men alt tyder på, at det også her var guldsjakalen, der var på spil, siger vildtkonsulent Thomas Iversen. 

Sådan genkender du guldsjakalen:

Kom til landet i 2015

Ifølge Naturstyrelsen er guldsjakalen en relativ ny art i Danmark. Den er vandret op fra Baltikum og til Danmark, hvor den første gang blev dokumenteret i 2015 tæt på Karup. 

I april 2017 viste en dna-prøve, at et lam var blevet nedlagt og dræbt af en guldsjakal hos en sønderjysk fåreavler. 

Det var tredje gang, at guldsjakal blev konstateret i den danske natur, men første gang, at dyret beviseligt havde dræbt et husdyr herhjemme. 

- Det er ikke mit indtryk, at den angriber mange får, men nogle enkelte stykker kan godt finde på at angribe får, siger Thomas Iversen. 

Har ikke angrebet mennesker

Selvom den sønderjyske guldsjakal tilsyneladende hører til et af de individer, der dræber lam, mener vildtkonsulent Thomas Iversen ikke, at mennesker skal frygte guldsjakalen.

- Jeg ville forholde mig, ligesom man forholder sig til en ræv. Den er ikke farlig, siger han.  

Guldsjakalen kan blive halvanden til to gange så stor som en ræv.
Guldsjakalen kan blive halvanden til to gange så stor som en ræv.
Foto: Carsten Clausen