Kommuner stiller ulovlige krav til borgere med hjemmehjælp

Kommuner er i fuld gang med at give ældre borgere genoptræning, så de bedre kan klare deres eget hjem. Men hvis de nægter, vil kommunerne ikke give dem hjemmehjælp. Det er klart ulovligt, siger ekspert i socialret.

Kommuner på vildspor

Onsdag fortalte TV SYD om Grete Sørensen fra Bredebro. Hun skal nu til at klare en del af de huslige pligter selv. Det er både hun og kommunen glad for. Men juridisk er kommunen på vildspor, når de vil fratage ældre medborgere deres hjemmehjælp, hvis de siger nej til genoptræningen.   

Må ikke fravælge

I aftes vedtog byrådet i Tønder kommune ordningen - heri kan man blandt andet læse:
Såfremt borgeren skønnes at kunne blive selvhjulpen gennem et tilbud om hjemmetræning, vil borgeren ikke kunne fravælge at deltage og i stedet vælge tidligere praksis.

Borgernes ret til hjemmehjælp

Kirsten Ketscher, ekspert i socialret: - Det er ulovligt det Tønder kommune gør.
Kirsten Ketscher, ekspert i socialret: - Det er ulovligt det Tønder kommune gør.

Men den går ikke lyder det fra professor, dr. jur., Kirsten Ketscher. Det er borgerens ret fortsat at modtage hjemmehjælp uanset om vedkommende siger nej tak til genoptræningen. Med nadre ord: Har borgeren ret til hjemmehjælp, kan den ikke tages fra borgeren blot fordi han/hun ikke vil sige ja til genoptræningen.   

Win-win

Her i landsdelen har Fredericia og Aabenraa indført ordningen. Kommunerne er begejstrede over ordningen - lidt poplært kan man kalde den en win-win situation: Kommunen sparer penge og borgerne kan bo hjemme længere.