TV der bevæger dig

Krisen lammer handel med sunde landbrug

Direktør i Landbrugsrådgivning Syd, Børge Sørensen, retter søndag et kraftigt angreb på bankerne: De lader unge landmænd, der vil købe et landbrug, i stikken.

03:10

Henrik Wede kan ikke låne penge i banken til at købe et landbrug

1 af 2

- Hvis du vil overtage en nødlidende ejendom som pengeinstitutter allerede har lånt penge til, så kan du som ung godt få lov til at overtage en sådan. Du kan med andre ord få lov til at hjælpe banken og ikke omvendt, siger han til TV SYD.

- Det kan du, fordi pengeinstituttet ikke udvider sit landbrugsengagement ved at overdrage ?liget? til en ny.
- Tværtimod har den unge ofte lidt penge at putte i ejendommen. Og så må banken måske tage et mindre tab end den ellers allerede har hensat.
- Men vil du bare overtage en ejendom i ?fri? handel, så kan du ikke få hjælp af pengeinstitutterne, siger direktør Børge Sørensen.

Henrik Wede er en af de unge landmænd, som er kommet i klemme. Han har sparet en million kroner op - han har en gældfri ejendom i kikkerten, men ingen banker har ønsket at hjælpe.

Han har bl.a. fået afslag i Tønder Bank og i Sydbank - men ingen af bankerne har ønsket at forholde sig hverken konkret eller gererelt til synspunktet.
Dog er Sydbank i Landsbrugsavisen citeret for at sige, at de ikke ønsker at øge deres engagement i landbrugssektoren, hvilket indirekte bekræfter, at der ikke er interesse for nye landbrugskunder.