Kunde: Jeg elsker varme hveder, og ville ønske der var flere dage som i dag

Jeanet Furtado er så begejstret for varme hveder fra Bager Lukas i Tønder, at hun har købt hele 40 stykker blot til sig selv og sin lille familie.

Hos bager Lukas i Tønder er der torsdag morgen hveder over alt i bageriet. Masser af bestillinger venter på at blive afhentet af trofaste kunde som Jeanet Furtado, der torsdag morgen købte hele 44 hveder. 

- Jeg ser frem til store bededag med meget stor begejstring, og ærger mig faktisk over, det kun er store bededag en gang om året, for jeg elsker hveder, fortæller Jeanet Furtado.

Bager Lukas ejes af Alice og Thomas Christensen, der begge er udlærte bagere og konditorer, laver alt deres brød og kager fra bunden af.

quote

Jeg ser frem til store bededag med meget stor begejstring, og ærger mig faktisk over, det kun er store bededag en gang om året, for jeg elsker hveder

Jeanet Furtado, gymnasielærer, Tønder

Deres opskrift på varme hveder er berømte vidt omkring, og bagt efter en rigtig gammel opskrift, der har gået i bagerfamiliens arv i generationer. 

Alice Kristensen vil dog ikke ud med, hvad præcist der er i de brømte hveder.

- Altså jeg kan love, de er bagt med masser af kærlighed, sødmælk, ægte smør og kardemomme. Kun gode råvarer, fortæller Alice Kristensen og fortsætter:

- Men selve opskriften er en hemmelighed, smiler Alice Kristensen, der samtidig røber, at hun og ægtemande, helt i traditionens ånd, også holder en fortjent fridag i morgen store bededag.

quote

Altså jeg kan love, de er bagt med masser af kærlighed, sødmælk, ægte smør og kardemomme. Kun gode råvarer,

Alice Christensen, bager, Tønder

Skikken med at spise varme hveder aftenen inden store bededag opstod helt tilbage i 1686, hvor Christian V og biskop Hans Bagger lavede faste bededage for danskerne. Her skulle man helst faste og man måtte ikke arbejde.

Derfor bagte bagerne i byerne aftenen i forvejen særligt store brød, så folk havde mad i huset. Det blev så skik at gøre disse brød ekstra lækre, og efterhånden som de fleste nok glemte, at bededagen skulle sikre Guds tilgivelse og afvende eventuel straf, så fortsatte man med at spise varme hveder.