Hos bager Lukas i Tønder er der torsdag morgen hveder over alt i bageriet. Masser af bestillinger venter på at blive afhentet af trofaste kunde som Jeanet Furtado, der torsdag morgen købte hele 44 hveder.
- Jeg ser frem til store bededag med meget stor begejstring, og ærger mig faktisk over, det kun er store bededag en gang om året, for jeg elsker hveder, fortæller Jeanet Furtado.
Bager Lukas ejes af Alice og Thomas Christensen, der begge er udlærte bagere og konditorer, laver alt deres brød og kager fra bunden af.
Jeg ser frem til store bededag med meget stor begejstring, og ærger mig faktisk over, det kun er store bededag en gang om året, for jeg elsker hveder
Deres opskrift på varme hveder er berømte vidt omkring, og bagt efter en rigtig gammel opskrift, der har gået i bagerfamiliens arv i generationer.
Alice Kristensen vil dog ikke ud med, hvad præcist der er i de brømte hveder.
- Altså jeg kan love, de er bagt med masser af kærlighed, sødmælk, ægte smør og kardemomme. Kun gode råvarer, fortæller Alice Kristensen og fortsætter:
- Men selve opskriften er en hemmelighed, smiler Alice Kristensen, der samtidig røber, at hun og ægtemande, helt i traditionens ånd, også holder en fortjent fridag i morgen store bededag.
Altså jeg kan love, de er bagt med masser af kærlighed, sødmælk, ægte smør og kardemomme. Kun gode råvarer,
Skikken med at spise varme hveder aftenen inden store bededag opstod helt tilbage i 1686, hvor Christian V og biskop Hans Bagger lavede faste bededage for danskerne. Her skulle man helst faste og man måtte ikke arbejde.
Derfor bagte bagerne i byerne aftenen i forvejen særligt store brød, så folk havde mad i huset. Det blev så skik at gøre disse brød ekstra lækre, og efterhånden som de fleste nok glemte, at bededagen skulle sikre Guds tilgivelse og afvende eventuel straf, så fortsatte man med at spise varme hveder.