Lys på

Mørke kan være farligt for cyklister - især de små. Derfor har man på skolerne i Tønder besluttet sig for at gøre ekstra meget ud af den landsdækkende kampagne "Lys på med Ludvig". En kampagne, der er målrettet elever i 4. klasse landet over.  

De seneste fem år har der alene i Sydjylland været i  284 ulykker med cyklister i mørke.

Både Rådet for Sikker Trafik og Dansk Cyklist forbund mener, at tallene er alt for høje.

Derfor har de sat gang i en kampagne - en kampagne, der skal forklare skoleeleverne, hvorfor det er vigtigt at huske lys og refleks.
 
420 elever fra 4.klasser i Tønder Kommune er med i kampagne om cykellygter og reflekser.

- I alt 23 klasser fra 17 skoler har meldt sig til kampagnen, der har fået overskriften ?Lys på med Ludvig?, siger ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Team Vej og Trafik hos Teknisk Forvaltning i Tønder Kommune.

Han siger, at hver sjette ulykke i Tønder Kommune, hvor en cyklist var impliceret i perioden fra 2005-2009, skete i mørke eller tusmørke ? og alle om efteråret eller om vinteren.

- Altså er det vigtigt at cyklister husker cykellygter og reflekser i de kommende måneder, siger Anders Hørkjær Pedersen.

Kampagnen ?Lys på med Ludvig? har Dansk Cyklist Forbund som arrangør, og der er en særlig grund til, at forbundet henvender sig til eleverne i 4. klasse:

- Gode vaner begynder tidligt i livet. Derfor henvender vi os til børnene i 4. klasse, blandt andet fordi en stor del af dem er begyndt at færdes på egen hånd i trafikken. Samtidig er de motiverede for at lære og håndtere ansvaret for deres egen sikkerhed, oplyser Dansk Cyklist Forbund.

FAKTA:
En cykellygte skal være tydeligt synlig på 300 meter afstand uden at virke blændende.
Lygten skal desuden være synlig fra siden.
Forlygten skal lyse hvidt, blåligt eller gulligt.
Forlygter med hvidt eller blåligt lys må blinke med mindst 120 blink pr. minut.
Gullige forlygter må ikke blinke.
Baglygten skal lyse rødt.
En baglygte må gerne blinke ? igen hvis der er tale om mindst 120 blink pr. minut