Miljø-kritik med forkert adresse

Udvalgsformand i Tønder Kommune afviser, at kommunerne belønnes for miljøsjusk. Det er staten, der har sjusket.

Ansøgninger om miljø-godkendelse har ligget i Miljøklagenævnet til afgørelse, og nu er mange af dem sendt tilbage til kommunerne til ny behandling.

Ingen belønning

Tønder får som flere andre kommuner  ekstra midler til at færdigbehandle landbrugssager, så landmændene omsider kan få svar på deres ansøgninger.

Det er formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Bo Jessen, tilfreds med. Men han er ikke tilfreds med den udlægning, Danmarks Naturfredningsforening kommer med.

- Det er ikke fair at påstå, at kommunerne belønnes for sjusk. Kritikken har forkert adresse. Hvis nogen har sjusket i denne sag, så er det Miljøstyrelsen. Det er bestemt ikke kommunerne, siger Bo Jessen i en pressemeddelelse.

15.000 per sag

Aftalen om ekstra midler til behandling af landbrugssager er indgået mellem Miljøministeriet og Kommunernes Landsforening. Kommunerne får i alt fem millioner kroner til ny behandling af sager, som Miljøklagenævnet har sendt retur til kommunerne. Kommunerne kan opnå 15.000 kroner per genbehandlet sag.

- Vi har ikke fået sagerne retur, fordi vi har sjusket. De er kommet retur, fordi kommunerne i meget lang tid har manglet retningslinjer for behandling af sagerne. Vi har efterlyst disse redskaber og vejledninger gang på gang, siger Bo Jessen. Aftalen om tilførsel af ekstra midler er snarere udtryk for, at Miljøstyrelsen indrømmer, at dem ikke har sørget for ordentlige arbejdsvilkår til kommunerne, fastslår Bo Jessen.

Først nu

Han finder det positivt, at styrelsen er nået frem til den erkendelse og har taget konsekvenserne. Men han kunne godt have ønsket sig, at Miljøstyrelsen havde reageret hurtigere og tidligere.

Bo Jessen siger til TV Syd, at Tønder Kommune først nu har fået de retningslinjer, den bad om.

- Vi har ikke forsinket noget for at få penge ud af det, siger han. Vi har blot ventet og ventet. Først nu har vi for eksempel fået instrukser for de særlige forhold, der gælder for landbrug i Vadehavs-området, siger Bo Jessen.