Mohadesa lærer at låne bøger, så hun bliver bedre til dansk

Otteårige Mohadesa Khodadadi er en af knapt 600 asylansøgere i Sønderjylland. Hun har aldrig været på et bibliotek, men det skal den nye Kulturbus fra Tønder Bibliotek lave om på.

Otteårige Mohadesa Khodadadi fra Afghanistan er en af præcist 598 asylansøgere i Sønderjylland. Til sammen taler de 34 forskellige sprog og få af dem har et lånerkort til biblioteket.  

quote

Jeg har fået lånt tre bøger, og fået en pakke legetøj til min lillesøster.

Mohadesa Khodadadi, 8 år, Løgumkloster

Men det skal den nye Kulturbus fra Tønder Bibliotek lave om på. Hver tirsdag parkerer Kulturbussen foran asylcenteret Åløkke Centret i Løgumkloster. 

Mohadesa er en af dem, der aldrig har haft et lånerkort eller været på biblioteket. 

Mohadesa Khodadadi fra Afganistan er en af præcist 598 asylansøgere i Sønderjylland.
Mohadesa Khodadadi fra Afganistan er en af præcist 598 asylansøgere i Sønderjylland.

- Nej, for jeg ved ikke, hvor det er henne, fortæller den otteårige pige.

Kulturbussen er del af at samarbejde mellem Tønder Bibliotek og Asyl Syd. Bussen holder to timer foran Åløkke Centret, og i dag tirsdag kiggede mellem 20-30 beboere forbi.

- Det er en lille og dejlig bus, men den er også lille, når der er folk herinde, så gynger bussen og vi er tæt sammen. Men det er også noget af det som gør det hyggeligt, siger Anne Lyngholm Eriksen, teamkoordinator, Børn og Unge, Tønder Bibliotek.

quote

Der er mange børn, som er super gode til dansk, fordi de omgåes andre, som taler dansk. Men mange af de børn, der er her på centeret, er ikke så meget sammen med folk, der taler dansk, så derfor kan det være lidt sværere.

Anne Lyngholm Eriksen, teamkoordinator, Børn og Unge, Tønder Bibliotek

Ved at køre bøgerne ud til Center Åløkke en dag om ugen, så når biblioteket folk, de ellers ikke ville nå, fortæller Anne Lyngholm Eriksen.

- Der er mange børn, som er super gode til dansk, fordi de omgås andre, som taler dansk. Men mange af de børn, der er her på centeret, er ikke så meget sammen med folk, der taler dansk, så derfor kan det være lidt sværere. 

Ligesom 30 andre asylmodtagere har Mohadesa denne tirsdag fået brugt sit nye lånerkort i kulturbussen:

- Jeg har fået lånt tre bøger, og fået en pakke legetøj til min lillesøster. Bøgerne skal vi aflevere om en måned, fortæller Mohadesa.